Charlotta Garrigue-Masaryková, neobyčejná, vzdělaná, tvrdá a zásadová. První dáma první republiky musela být velmi silná

Charlotta Garrigue-Masaryková, neobyčejná, vzdělaná, tvrdá a zásadová. První dáma první republiky musela být velmi silná

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Manželka Tomáše Masaryka byla amerického původu. V desetiletích před rokem 1914 se aktivně podílela na českém veřejném životě a povzbuzovala ženy, aby plně využily svůj talent a zapojily se do politické činnosti.

Dětství a rodina

Charlotte Garrigue, rodačka z Brooklynu v New Yorku, která se ve čtyřech letech přestěhovala s rodinou do Bronxu, byla svými deseti sourozenci nazývána „Charlie“. Velká rodina byla šťastná v čele s Rudolfem Garriguem, který pocházel z hugenotské rodiny a vyrůstal v Dánsku a Německu, než emigroval do Spojených států, kde se rychle stal úspěšným jako majitel brooklynského knihkupectví. Poté, co mu vyhořel obchod, založil Rudolf také úspěšný podnik Germania Fire Insurance Company a rodina žila ve značném pohodlí.

Rudolf věřil, že mezi jeho syny a dcerami by se neměly dělat žádné rozdíly, a proto chtěl, aby jejich intelektuální a mravní vývoj byl co nejsvobodnější, a tato nezávislost zahrnovala právo zvolit si vlastní náboženské vyznání. Tyto extrémně liberální názory sdílela i jeho manželka Charlotte Whiting Garrigue, intelektuálně dobrodružná osoba, která byla silně ovlivněna neortodoxními transcendentalistickými myšlenkami a ideály.

Sen o hudební kariéře

Dcera manželů Garriguových Charlotte byla již v raném věku přitahována k umění, zejména k hudbě. Po přesídlení rodiny do velkého domu v Bronxu trávila většinu času cvičením na klavír. Odhodlána stát se slavnou virtuoskou jako Clara Schumannová, v 17 letech odcestovala studovat do Lipska v Německu. V Lipsku žila s rodinou Goeringových, pro kterou její otec před desítkami let pracoval v knihkupectví. Její sny o hudební kariéře pianistky musely být opuštěny po třech letech intenzivního cvičení, které mělo za následek trvalé poškození rukou.

Po návratu do Spojených států začala Charlotte rezignovat na život s lekcemi klavíru a studiem matematiky. Prostřednictvím pošty udržovala kontakt s Goeringovými, svou náhradní rodinou v Německu, kteří v některých svých dopisech popisovali zajímavého mladého muže, který s nimi nastupoval. Syn slovenských nevolníků Tomáš Masaryk byl studentem nové sociální vědy sociologie a živil se tím, že dával lekce dalším studentům.

Poznání Tomáše Masaryka

Charlotte se zjevně zaujatá vrátila do Lipska v roce 1876. Ukázalo se, že se s Tomášem Masarykem vzájemně přitahují, jsou intelektuálně a duchovně kompatibilní a trávili spolu mnoho času čtením a studiem. Na Tomáše zapůsobila Charlottina láska k matematice a její silné náboženské impulsy, které, i když stěží ortodoxní, zahrnovaly pevnou víru v nesmrtelnost. Jako sociálního vědce ho také přitahovalo její hledání přesných znalostí prostřednictvím zkušeností, pozorování a disciplinované analýzy. Mezi knihami, o kterých diskutovali, byla klasika Johna Stuarta Milla Podřízení žen, dílo, které Tomáš Masaryk později přeložil do češtiny a udělal z něj klíčový text ženského hnutí v českých provinciích habsburské říše.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama