Zakázka za statisíce: Čeští skláři z Květné opět vyrábějí sklo pro ikonické vozy Rolls-Royce

Zakázka za statisíce: Čeští skláři z Květné opět vyrábějí sklo pro ikonické vozy Rolls-Royce

Foto: Roman.S-Photographer/ Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pokud se svezete v autě Rolls-Royce, budete v něm mít české sklo. Tuto prestižní zakázku získala sklárna v Květné nedaleko Uherského Hradiště.

V luxusních vozech značky Rolls Royce bude část vybavení ze Sklárny Květná. Firma ze Strání na Uherskohradišťsku do vozidel dodá lahve (karafy) a sklenice na bourbon a také sklenice na šampaňské. Roční zakázka je v hodnotě stovek tisíc korun, každý měsíc sklárna pošle automobilce zhruba sto sad. Pro britskou automobilku bude sklárna nápojové sklo vyrábět opět po sedmnácti letech.

Letos i na Expu v Dubaji

Ručně vyráběné sklenice z Květné se objeví i na letošní světové výstavě Expo, která by měla v Dubaji začít 1. října. „Vybavujeme teď restauraci v českém pavilonu, takže kdo pojede na výstavu Expo, bude určitě pít z našeho skla," říká ředitel sklárny Marek Mikláš.

"Je to pro nás pocta. Jinak pro automobilky děláme hodně, vyrábíme pro Volkswagen, pro Mercedes, pro Bugatti. Ale Rolls-Royce je vždycky taková srdcová záležitost. Vybavujeme jejich interiéry aut. Takže když si někdo koupí v Čechách Rolls-Royce, tak bude mít v autě české sklo," uvedl Mikláš. Naposledy podle něj sklárna dodávala pro Rolls-Royce nápojové sklo před 17 lety.

Nové kontakty přes e-shopy

Sklárna před časem spustila e-shopy v České republice a na Slovensku, tento týden uvede do provozu internetové prodejny pro Rakousko a Německo. "Přináší to i přidružené kontakty do obchodnické sféry, dokonce nám to pomáhá najít zajímavé partnery v zahraničí. Díky reklamě na e-shopy jsme získali třeba zákazníka ze Singapuru, který sháněl středoevropské sklo," řekl ČTK majitel sklárny Lubor Cerva.

Sklárna Květná

Sklárna v Květné, která je částí obce Strání, vyváží své výrobky do více než 50 zemí. Na export jde zhruba 90 až 95 procent výrobků. Podstatná část produkce směřuje do Rakouska a Německa. Sklo z moravsko-slovenského pomezí je však k dostání ve většině evropských zemí a například také v USA.

Sklárnu v Květné založil na konci 18. století kníže Alois z Lichtenštejna. Za dobu své existence vystřídala řadu majitelů. V době největšího rozkvětu v ní pracovalo 550 lidí, nyní má 85 zaměstnanců. Od roku 2018 je vlastníkem sklárny společnost Cerva Bohemia. Loni byla sklárna kvůli pandemii koronaviru skoro čtyři měsíce zavřená. Tuhle dobu využila ke stavbě nové pece. Zakázky se rozjely a poptávka po českém ručním skle je velká.

Reklama
Zdroj článku:
ČTK
Reklama