Víte, co se děje s vaším tělem, když příliš dlouho sedíte?

Víte, co se děje s vaším tělem, když příliš dlouho sedíte?

Foto: Jacob Lund/ Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vědci již před mnoha lety prokázali, že více pohybu a cvičení přináší nespočet zdravotních výhod, které zahrnují vše od snížení rizika nejrůznějších onemocnění a předčasné smrti po větší flexibilitu, spalování více tuků a dokonce i posílení vaší představivosti a kreativity. Pokud ovšem žijete stejným životním stylem jako většina lidí v dnešní době a příliš mnoho sedíte, můžete tím výrazně ovlivnit správné fungování vašeho těla.

1) Zvýšené riziko úzkosti a depresí

Studie z roku 2015 publikovaná v časopise BMC Public Health říká, že ti, kteří mají nízkou hladinu energie přisuzovanou příliš dlouhému sezení, jsou vystaveni mnohem většímu riziku úzkosti. Tyto činnosti zahrnují sledování televize, práci u počítače nebo hraní elektronických her. Vědci naznačují, že sedavý životní styl je také spojen se špatným spánkem a špatným metabolickým zdravím.

2) Horší soustředění

Podle nové studie provedené vědci z University of Illinois v Urbana-Champaign publikované v International Journal of Obesity, může přílišné sezení narušit vaši pozornost a soustředění. Vědci po provedení studie zjistili, že jedinci, kteří strávili více času sezením v intervalech trvajících 20 minut a déle, byli méně schopní překonat rozptýlení.

3) Krevní sraženiny

Dlouhodobé sezení vede prokazatelně k pomalejšímu krevnímu oběhu a tím i mnoha zdravotním potížím. Jedním z nich je hluboká žilní trombóza a tvorba krevních sraženin, které typicky postihují žíly na nohou. Můžou se ale objevit i na jiných místech. Ty se mohou dostat až do plic a způsobit tak závažnou plicní embolii.

4) Horší fungování mozku

Z nedávného výzkumu Liverpoolské univerzity vyplynulo, že pomalý krevní oběh může také ovlivňovat průtok krve i do mozku. To přináší vyšší riziko horších kognitivních funkcí a také vzniku Alzheimerovy choroby.

5) Svaly přestávají být správně zapojeny

Již po hodině sezení dochází k nedostatečnému a poté také nesprávnému zapojení svalů vašich zad. Stejně tak dochází k chabnutí svalů v oblasti ramen, které jsou při práci na počítači nevědomky vtahovány směrem dopředu. V neposlední řadě dochází také k předsouvání hlavy směrem k monitoru nebo práci kterou zrovna vykonáváte, což může vést k úporným bolestem krční páteře a tuhnutí trapézových svalů.

Nemusíte tedy začít běhat maraton. Určitá fyzická aktivita je ale během každého dne opravdu důležitá. Stačí, když se projdete pěšky do práce, vyrazíte se psem ven nebo si během práce uděláte krátké pauzy a projdete se alespoň po bytě. A to není nijak náročné, ne?

Reklama
Zdroj článku:
Reklama