Plné vlákniny a vitamínů: proč jíst toto výživné a lahodné ovoce?

Plné vlákniny a vitamínů: proč jíst toto výživné a lahodné ovoce?

Foto: Elizaveta Galitckaia / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mango obsahuje velké množství vlákniny a je plné antioxidantů. To z něj dělá velmi výživné ovoce.

Obsah článku
  1. Výhody
  2. Snižuje obsah cukru v krvi
  3. Mozek
  4. Chrání před věkem podmíněnou makulární denegerací
  5. Kosti
  6. Snižuje riziko srdečních onemocnění
  7. Pomáhá proti rakovině
  8. Léčí anemii
  9. Zpomaluje stárnutí
  10. Zvyšuje imunitu
  11. Pomáhá proti zácpě
  12. Pomáhá při astmatu

Mango roste v tropech a svou měkkou dužinou a peckovitým jádrem připomíná třešeň nebo švestku. Jeho chuť je zase podobná broskvi nebo ananasu. Mango obsahuje vitamíny C, A a K, kyselinu listovou, draslík a mnoho dalších vitamínů a minerálů. Mango tedy nabízí mnoho výživy a také snižuje riziko srdečních chorob.

Výhody

Snižuje obsah cukru v krvi

Mango má schopnost přirozeně snížit obsah cukru v krvi. Studie prokázaly, že pravidelná konzumace manga způsobuje snižování cukru v krvi a lepší kontrolu glykémie.

Snižuje krevní tlak

Kromě cukru, látky obsažené v mangu snižují také krevní tlak. Díky vysokému obsahu hořčíku a draslíku dokáže krevní tlak snížit a předejít jeho výkyvům.

Mozek

V mangu se nachází vitamín B6, který je důležitý pro správnou funkci mozku. Pomáhá vytvářet rovnováhu v neurotransmiterech. Také udržuje dobrou náladu a zlepšuje spánek.

Chrání před věkem podmíněnou makulární denegerací

Antioxidant zeaxanthin, který je v mangu obsažen, chrání oči před škodlivým modrým světlem a udržuje oko zdravé.

Kosti

Mango obsahuje velké množství vitamínu K, který hraje hlavní roli ve zdraví kostí. Vitamín K pomáhá kostem absorbovat vápník a snižuje riziko zlomenin. Konzumací manga můžeme naše kosti jednoduše posílit.

Snižuje riziko srdečních onemocnění

Rozpuštěná vláknina v mangu dokáže pomoci odstranit zanesení cév a přirozeně snižuje hladinu cholesterolu. Také draslík a vitamíny B v mangu snižují riziko srdečního onemocnění, což je jednou z nejčastějších příčin úmrtí v USA.

Pomáhá proti rakovině

Další látkou v mangu je pektin, ten chrání tělo před různými typy rakoviny, včetně rakoviny prsu nebo prostaty. Mango také obsahuje betakaroten, který má protirakovinné účinky.

Léčí anemii

Mango je jednou z potravin bohatou na železo, tudíž pomáhá předcházet nízkým hladinám železa v krvi. Ty mohou způsobovat únavu, slabost, závrať a další nechtěné symptomy. Mangem se dá chudokrevnost předcházet a také do určité míry léčit.

Zpomaluje stárnutí

Díky vitamínům A a C mango skvěle pomáhá proti stárnutí. Tyto vitamíny vytvářejí kolagen v těle, čímž automaticky zpomalují stárnutí kůže.

Zvyšuje imunitu

Mango má přirozenou schopnost zlepšovat imunitní systém. Je bohaté na betakaroten a spolu s dalšími vitamíny a minerály pomáhá ochraňovat tělo před různými nemocemi.

Pomáhá proti zácpě

Mango může pomoci uvolnit zácpu. Jedno průměrně velké mango obsahuje až 40 % doporučené denní dávky vlákniny, která pomáhá při zácpě a dalších zažívacích potížích.

Pomáhá při astmatu

Díky betakarotenu mango může pomoci při astmatických potížích. Obsah živin v mangu dokáže bojovat proti otokům, které astma způsobují a poskytnout tak úlevu od kašle, sípání a tlaku na hrudi.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama