Plné vlákniny a vitamínů: proč jíst toto výživné a lahodné ovoce?

Plné vlákniny a vitamínů: proč jíst toto výživné a lahodné ovoce?

Foto: Elizaveta Galitckaia / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mango obsahuje velké množství vlákniny a je plné antioxidantů. To z něj dělá velmi výživné ovoce.

Mango roste v tropech a svou měkkou dužinou a peckovitým jádrem připomíná třešeň nebo švestku. Jeho chuť je zase podobná broskvi nebo ananasu. Mango obsahuje vitamíny C, A a K, kyselinu listovou, draslík a mnoho dalších vitamínů a minerálů. Mango tedy nabízí mnoho výživy a také snižuje riziko srdečních chorob.

Výhody

Snižuje obsah cukru v krvi

Mango má schopnost přirozeně snížit obsah cukru v krvi. Studie prokázaly, že pravidelná konzumace manga způsobuje snižování cukru v krvi a lepší kontrolu glykémie.

Snižuje krevní tlak

Kromě cukru, látky obsažené v mangu snižují také krevní tlak. Díky vysokému obsahu hořčíku a draslíku dokáže krevní tlak snížit a předejít jeho výkyvům.

Mozek

V mangu se nachází vitamín B6, který je důležitý pro správnou funkci mozku. Pomáhá vytvářet rovnováhu v neurotransmiterech. Také udržuje dobrou náladu a zlepšuje spánek.

Chrání před věkem podmíněnou makulární denegerací

Antioxidant zeaxanthin, který je v mangu obsažen, chrání oči před škodlivým modrým světlem a udržuje oko zdravé.

Reklama

Kosti

Mango obsahuje velké množství vitamínu K, který hraje hlavní roli ve zdraví kostí. Vitamín K pomáhá kostem absorbovat vápník a snižuje riziko zlomenin. Konzumací manga můžeme naše kosti jednoduše posílit.

Snižuje riziko srdečních onemocnění

Rozpuštěná vláknina v mangu dokáže pomoci odstranit zanesení cév a přirozeně snižuje hladinu cholesterolu. Také draslík a vitamíny B v mangu snižují riziko srdečního onemocnění, což je jednou z nejčastějších příčin úmrtí v USA.

Pomáhá proti rakovině

Další látkou v mangu je pektin, ten chrání tělo před různými typy rakoviny, včetně rakoviny prsu nebo prostaty. Mango také obsahuje betakaroten, který má protirakovinné účinky.

Léčí anemii

Mango je jednou z potravin bohatou na železo, tudíž pomáhá předcházet nízkým hladinám železa v krvi. Ty mohou způsobovat únavu, slabost, závrať a další nechtěné symptomy. Mangem se dá chudokrevnost předcházet a také do určité míry léčit.

Zpomaluje stárnutí

Díky vitamínům A a C mango skvěle pomáhá proti stárnutí. Tyto vitamíny vytvářejí kolagen v těle, čímž automaticky zpomalují stárnutí kůže.

Zvyšuje imunitu

Mango má přirozenou schopnost zlepšovat imunitní systém. Je bohaté na betakaroten a spolu s dalšími vitamíny a minerály pomáhá ochraňovat tělo před různými nemocemi.

Pomáhá proti zácpě

Mango může pomoci uvolnit zácpu. Jedno průměrně velké mango obsahuje až 40 % doporučené denní dávky vlákniny, která pomáhá při zácpě a dalších zažívacích potížích.

Pomáhá při astmatu

Díky betakarotenu mango může pomoci při astmatických potížích. Obsah živin v mangu dokáže bojovat proti otokům, které astma způsobují a poskytnout tak úlevu od kašle, sípání a tlaku na hrudi.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama