Dosud nevídané porcování mamuta: Vědci nalezli důkaz, že hominidé a kočkovité šelmy se dělili o kořist

Dosud nevídané porcování mamuta: Vědci nalezli důkaz, že hominidé a kočkovité šelmy se dělili o kořist

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: kwiktor / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na zkamenělé kostře nalezeného exempláře našli vědci stopy po řezání nástroji, které vyrobili předci moderního člověka, ale také po zubech dravých masožravých zvířat. Jedná se o zřejmě nejstarší pozorování „jídelníčku“ pračlověka z doby před více než milionem let.

Podle článku zveřejněného ve vědeckém časopise Science Direct byly při výzkumu v archeologické lokalitě Fuente Nueva 3 ve městě Orce nedaleko Granady v jižním Španělsku nalezeny na zkamenělé kostře sloního exempláře stopy po řezání lidskými nástroji.

Podle studie španělských paleontologů a archeologů se pralidé obývající Pyrenejský poloostrov před více než milionem let živili masem slonovitých. Kostra mamuta jižního nalezená ve Španělsku nese stopy po řezech z kamenných nástrojů a stopy po kousnutí od zubů masožravců, což naznačuje, že na jejím mase si pochutnávali jak hominini, tak kočkovité šelmy.

Mamuti jižní (Mammuthus meridionalis) byli větší než dnešní sloni a v období pleistocénu (období starších čtvrtohor) se potulovali po Eurasii.

První evropský řez

Jak španělští vědci upřesnili, zkamenělé pozůstatky zvířete patří mamutovi jižnímu (Mammuthus meridionalis). Poukázali na to, že se jedná o nejstarší známé stopy po řezu, které pravěký člověk na exempláři tohoto druhu zanechal, a to jak na Pyrenejském poloostrově, tak v celé Evropě, přinesl informaci taktéž web Nauka w Polsce.

Pravěké menu

Nalezený exemplář měl na sobě také stopy po zubech dravých zvířat. Podle předběžných analýz patřily šavlozubým tygrům (Smilodon). Zjištění španělských vědců naznačují, že maso mamutů jižních patřilo do jídelníčku pračlověka před více než 1,2 milionu let a pozůstatky slonovitého zvířete nalezené v Andalusii jsou exemplářem přibližně 50 až 60 let staré samice.

Reklama

Při analýze zkamenělého mamuta použili program využívající umělou inteligenci k identifikaci stop po řezných ranách a kousnutí a určení jejich „pachatele“. Ze studie vyplývá, že se u těla mrtvého zvířete krátce po jeho smrti objevili hominidé a šavlozubí tygři. Vědci předpokládají, že mamut zemřel přirozenou smrtí.

Studie španělských vědců vznikla na základě výzkumu zástupců několika vědeckých pracovišť, především madridské univerzity Complutense, univerzity La Laguna na Kanárských ostrovech a univerzit z andaluských měst Jaen a Granada.

Reklama
Reklama