8 běžných věcí, které dělají rodiče úspěšných dětí

8 běžných věcí, které dělají rodiče úspěšných dětí

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Být rodičem je bezpochyby práce 24/7. Neexistuje žádný návod na to, jak vychovat perfektní dítě, ať už ho budete hledat kdekoliv. Ale různé studie zjistily, že existují určité strategie a vlastnosti, které mohou z vašeho dítěte udělat úspěšného člověka.

Zde je osm tipů, jak rodiče podporují správné schopnosti a vlastnosti v dětech, aby jejich vyhlídky na budoucnost byly ještě růžovější.

Neschovávají pravdu, i když by mohla zranit

Děti, kterým se lže, i kdyby to bylo jen pro ochránění před ošklivou pravdu, se hůře přizpůsobují životu jako dospělý člověk, zjistil výzkum v Singapuru. Když se někdy dítě zeptá na otázku, kdy by je odpověď mohla zranit, lež se může zdát jako nejjednodušší a nejcitlivější východisko. To ale může dítě zmátnout, když zjistí, že mu rodiče lhali. Zvláště pokud mu ti stejní rodiče vtloukají do hlavy, že „kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe,“ a pak sami lžou. Tyto děti také později mají tendence svým rodičům lhát a mohou se u nich objevit poruchy chování.

Příliš se nechlubí svými dětmi na internetu

V dnešní internetové době mnoho dětí zažilo novou formu porušení soukromí. Jejich rodiče sdílí jejich fotky a informace o nich na sociálních médiích bez jejich povolení nebo vědomí. Spousta „instagramových maminek“ si dokonce vybudovala kariéru na sdílení života jejich potomků na sociálních sítích. Nejenomže je to celkově nebezpečné, jako jakékoliv jiné sdílení osobních informací, ale některé děti se s internetovou pozorností nevyrovnávají dobře a může to negativně ovlivnit jejich sebevědomí v budoucnu.

Vedou je k cestování

Reklama

Cestování je úžasná zkušenost. Potkávání nových lidí, zkoušení nových pokrmů, navštívení nových míst a poznání nových kultur. Děti, které jsou brány na výlety nebo také později cestují samy, jsou zvídavější, jsou schopné přizpůsobit se situacím a dokáží rychle řešit problémy. Jsou také více nezávislé a sebevědomé. V dospělosti potom bývají více otevřené novým nápadům, přátelské a zdvořilé. A toto platí, jak pro domácí cesty, tak pro cestování do zahraniční.

Jejich děti doma pomáhají

Mnoho studií ukázalo, že děti, které doma pravidelně pomáhají (například s úklidem), si později v životě vedou lépe. Samozřejmě je důležité, aby úkoly odpovídaly jejich věku (pětileté dítě opravdu večeři uvařit nemůže). Děti pocítí důležitost spolupráce, time-managementu a řešení problémů. Z malých pomocníků potom vyrostou empatičtí dospělí, kteří umějí pracovat samostatně i v týmu.

Oceňují snahu, ne výkon

Existují dvě formy ocenění zvládnutí intelektuálního problému. „Ty jsi tak chytrý!“ a „Zapracoval jsi na tom a podívej, vyřešil jsi to!“ První je stagnující, říká dítěti, že je chytré, to je prostě fakt a nelze na tom nic změnit ani vylepšit. Avšak druhý typ ocenění je zaměřen na snahu, kterou dítě vyvinulo. Pokud děti budete chválit za snahu, inspirujete je tím k lepším výkonům a naučíte je se nevzdávat.

Děti zaměřené na snahu a zlepšení jsou později v životě ochotné pustit se do složitých úkolů. Kdežto děti se chválené pouze za jejich výkony se často vzdávají už při prvním neúspěchu.

Chodí do práce

Přestože u nás není žena v domácnosti, která má nastarosti pouze děti a dům, tak častým případem, situace ve světě je jiná. Studie z Harvard Business School zjistila, že dcery, jejichž maminky chodí do práce, mají často vyšší dokončené vzdělání a dosahují na vyšší pozice ve firmách s vyššími platy. Synové pracujících žen více pomáhají doma a jsou schopnější v péči o děti.

Mají dobrý vztah se svým protějškem

Děti, jejichž rodiče se neustále hádají jsou na tom v životě hůře, než ty s rodiči ve šťastném a stabilním vztahu. V rodinách s velkými konflikty mezi rodiči jsou děti ve větším nebezpečí, že se u nich vyvinou emocionální a sociální problémy a problémy v chování. Také se hůře soustředí a snižuje se jejich výkonnost ve škole.

Protože v dětství postrádají správný příklad zdravého vztahu, mohou v dospělosti nevědomky ve svém vztahu kopírovat chování jejich rodičů k sobě. Na druhou stranu, děti ze šťastných rodin jsou více emocionálně vyzrálé a s menší pravděpodobností skončí v nezdravých vztazích nebo jsou obětmi domácího násilí.

Mají autoritu

Psychologové rozlišují 3 typy výchovy dětí: liberální, autoritativní (také nazýván demokratický) a autokratický (dominantní). Liberální a autokratický styl jsou dva extrémy, první dětem povolí všechno a druhý chce mít každý aspekt života jejich dítěte pod kontrolou. Autoritativní rodič (zlatá střední cesta) vede své dítě k zodpovědnosti a zároveň podporuje jejich zájmy a koníčky. Děti autoritativních rodičů vyrostou v disciplinované, ale nezávislé a seberealizované dospělé.

Reklama
Zdroj článku:
brightside.me
Reklama