Nikdy do sušičky: jak správně čistit tenisky?

Nikdy do sušičky: jak správně čistit tenisky?

Foto: Shutterstock.com

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

První věcí, na kterou je nutné pamatovat je, že ne všechny boty zvládnou přežít prací cyklus. „Většina výrobců bot odrazuje od jejich umývání v pračkách. Některé prací prostředky a pohyb v pračce mohou způsobit poškození, zejména mezi samotnou botou a podrážkou,“ říká Brian Sansoni z Amerického institutu pro čištění

Informace o možnosti praní bot by měly být na webových stránkách výrobce u informací o péči o boty.

Jak vyprat boty, aby vypadaly jako nové?

1. Odstraňte zatuhlou hlínu a špínu. Expert na péči o tenisky Jason Markk doporučuje před umytím boty okartáčovat. Kartáč pomůže zbavit se hlíny, která by při kontaktu s vodou mohla na botách zanechat šmouhy. Nebo můžete použít starý kartáček na zuby, popřípadě pořádně boty oklepat, buďto o tvrdý povrch nebo o sebe.

2. Rozebrat je. „Než je dáte do pračky, vyndejte z nich tkaničky a vložky,“ doporučuje Sansoni.

3. Použijte sáček na praní. Tkaničky, vložky do bot i tenisky vložte do sáčku na praní, udrží to všechny součásti pohromadě a zabrání přílišnému omlácení bot o buben pračky. Použijte jemný cyklus s chladnější vodou a jemný přípravek na praní.

Umývání tenisek ručně je nejbezpečnější. Zabere to asi deset minut. Stejně jako v předchozím případě boty nejdříve očistíme a rozebereme. A poté:

Reklama

Za pomocí jemného hadru nebo starého kartáčku na zuby vydrhneme tenisky jemným pracím přípravkem a opláchneme ve studené vodě. Markk doporučuje boty opláchnout dvakrát, aby bylo jisté, že prací prostředek byl vypláchnut ze všech záhybů. Před drhnutím bot umístěte tkaničky a vložky do mísy s vodou a trochou čistícího prostředku. Po vydrhnutí tenisek tkaničky a vložky vyndejte a opláchněte čistou vodou.

Tip: Pokud se snažíte vybělit podrážky, Markk varuje proti použití peroxidu. Namísto něho zkuste použít jedlou sodu smíchanou s octem a horkou vodou.

Jak je sušit?

Máte umyto, ale jak tenisky usušit? Markk i Sansoni se shodují, že v žádném případě se boty nemají dávat do sušičky. Namísto toho Sansoni doporučuje mokré boty vycpat papírovými utěrkami, aby si udržely tvar. Nepoužívejte noviny, mohly by pouštět inkoust. Sušte je mimo přímé sluneční světlo a počkejte, než budou úplně suché před vkládáním vložek a jejich nošením.

Zápach?

Pokud i po umytí tenisky stále zapáchají, použijte sprej do bot. Nebo zkuste do bot přes noc přidat trochu jedlé sody, která by měla zápach vstřebat.

Reklama
Zdroj článku:
womenshealthmag.com
Reklama