Zbraň pro boj s démony, mincový meč se používal pro exorcismus a v taoistických rituálech

Zbraň pro boj s démony, mincový meč se používal pro exorcismus a v taoistických rituálech

Foto: Etnografiska museet / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mincový meč, pod jiným názvem známý také jako meč mincí, je taoistická zbraň používaná při rituálech pro vyhnání démonů. Meč vznikl v Číně a byl používán v období dynastií Tang a Song. Jak je řečeno v taoistických učeních měl být tento meč větší než běžný meč a vyroben z měděných mincí. Meč mincí byl také součástí tradičního čínského bojového umění.

Historie mincového meče

V období dynastií Tang a Song se věřilo, že mincový meč byl velmi účinnou zbraní proti démonům, duchům a podobným zlým silám. Dle legendy měl být mincový meč vytvořen zakladatelem taoismu, filosofem Lao-Tzuem, jehož historická existence je ovšem poměrně nejistá. Byl vyroben z měděných mincí, které byly zkuty dohromady, a tvořily tak ostří meče. Meč se stal velmi populárním mezi taoisty a jeho hlavní užití bylo při rituálech, kde sloužil k vyhnání duchů.

Mincový meč byl složen ze třech hlavních částí – čepele, rukojeti a ochranného krytu. Čepel byla vyrobena z měděných mincí a její délka dosahovala přibližně 60 cm. Rukojeť byla obvykle ozdobná taoistickými symboly a ochranný kryt sloužil především jako ochrana ruky při jeho použití.

Použití mincového meče v rituálech a exorcismu

Mincový meč byl používán v různých taoistických rituálech a exorcismu, primárně sloužící k vyhnání zlých duchů a démonů. Dle tradice se meč používal k vyřezávání taoistických symbolů na povrchu vody. Tyto symboly měly symbolizovat odvrácení zla a ochranu před zlými silami.

Mincový meč byl také součástí tradičního čínského bojového umění, a mohl být dokonce použit jako skutečná zbraň. Meč mincí měl být o něco větší než běžný meč a byl vyroben z velmi kvalitního materiálu. Jeho užití v bojových uměních sloužilo hlavně k tomu, aby vytvořil více hluku při řezání, což mělo protivníka vystrašit, a přivést tak výhodu v boji.

Dnes se mincový meč používá spíše jako dekorativní předmět nebo jako součást sbírek historických zbraní. Nicméně stále má své místo v taoistických rituálech a tradicích. Mnoho taoistických kněží stále používá mincový meč jako součást exorcismu a při provádění rituálů.

Reklama

V západním světě se mincový meč stal populární hlavně díky svému unikátnímu vzhledu a historii. Mnoho sběratelů historických zbraní ho má právě ve své kolekci a hodnota této zbraně se může vyšplhat na velmi vysokou částku.

Závěr

V závěru lze říci, že mincový meč patří k opravdu fascinujícím zbraním, která má velmi dlouhou historii a hluboký kulturní význam. Jeho využití v rituálech sloužících k vyhnání duchů a démonů je jedním z hlavních důvodů jeho slávy. Dále také jeho zajímavý vzhled a možnost využití v boji za účelem zastrašení nepřítele. V neposlední řadě je důležité podotknout i jeho místo v bojovém umění a také historickou hodnotu, kterou uvítají hlavně sběratelé starožitných zbraní.

Reklama
Reklama