Přírodní přístav v kráteru aktivní sopky. To je ostrov plný klamů - Deception

Přírodní přístav v kráteru aktivní sopky. To je ostrov plný klamů - Deception

Foto: Lyubomir Ivanov / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ostrov Deception na souostroví Jižní Shetlandy bývá často jedním z prvních, kam šlápne návštěvník Antarktidy. Jeden z nejpůsobivějších přírodních přístavů - nejen - Antarktidy se ukrývá v kaldeře aktivního vulkánu. Ostrov je neobydlený a kromě zvědavých a roztomilých tučňáků tu najdete pozůstatky velrybářské stanice nebo termální pramen, ve kterém se můžete vykoupat.

Ostrov je ve skutečnosti aktivní sopkou v sousedství Antarktického poloostrova, od jihoamerické Ohňové země ji dělí tisíc kilometrů. Její jedinečná krajina se skládá z pustých sopečných svahů, parných pláží a ledovců pokrytých popelem. Má charakteristický podkovovitý tvar s velkou zatopenou kalderou. Kaldera (ze španělštiny kotel) je rozsáhlý kráter vzniklý zpravidla propadnutím (kolapsem) centrální části sopky. Torzo kráteru se otevírá do moře úzkým průlivem u Neptunova měchu a vytváří tak přirozený chráněný přístav. Je to jedno z mála míst na světě, kde mohou lodě vplout přímo do centra neklidné sopky.

Klam ostrova č. 1

Jak už bylo popsáno, mořem zatopená kaldera ostrova Deception (z angličtiny klam, podvod, klamavý) tvoří obrovský záliv, který je spojen s okolním mořem jen velice úzkým průlivem zvaným Neptune´s Bellows neboli Neptunův měch. Při běžném pohledu na se zdá, že vnitřní zátoka neexistuje, proto dostal ostrov své zvláštní jméno ve smyslu klamu, podvodu.

Poslední erupce v šedesátých letech vážně poškodily zdejší polární stanice, která využívaly kalderu sopky jako jeden nejbezpečnějších zálivů v Antarktidě. Záliv nese jméno Port Foster. Vplutí do přístavu přes Neptunův měch je pro návštěvníky těchto vzdálených končin velkolepý výlet.

Klam ostrova č. 2

Aktivní vulkanismus ostrova zajišťuje geotermálně ohřívanou vodu, která prosakuje sopečným pískem na pláž a umožňuje koupání v přístavu, nebo je možné si s trochou práce vyhloubit v písku něco jako „horkou vanu" a užít si teplou koupel.

Další záludnost či dokonce klam ostrova je tedy na světe: koupání v ledovém ocenánu kolem Antarktidy nepovažujete za něco reálného, ale skutečnost je jiná.

Reklama

Nedávná sopečná historie ostrova

Během velrybářské sezóny 1920-1921 začala voda ve Whaler´s Bay vřít a odstraňovala barvu z trupů lodí, které zde kotvily. V roce 1930 se při zemětřesení propadlo dno přístavu o pět metrů. V roce 1967 došlo ke dvěma sopečným erupcím, které si vynutily evakuaci argentinské, britské a chilské základny a zničily tu chilskou. O dva roky později byla při erupci poškozena britská základna a k další erupci došlo v roce 1970.

Výhled na velkou pevninu

Pokud máte zájem spatřit „pravou“ antarktickou pevninu, budete muset za prvé vystoupat (nejlépe s průvodcem) na nejvyšší vrchol ostrova Mount Pond a za druhé chytit dobré počasí.

Čí je ostrov

Nad ostrovem vyhlásilo roku 1908 suverenitu Spojené království a dnes se jedná o součást Britského antarktického území. Tento nárok je rozporován Argentinou a Chile, Antarktický smluvní systém ale stejně zakazuje nároky uplatňovat.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama