Češi objevují starý trik našich babiček: Ušetří stovky měsíčně

Češi objevují starý trik našich babiček: Ušetří stovky měsíčně

Foto: olenka-2008 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V době, kdy do závratných výšin stoupají ceny energií i potravin, se moderní české domácnosti s důvěrou obracejí zpět do minulosti k osvědčeným trikům babiček. Ty s oblibou zavařovaly, takže využily prakticky vše, co jim zahrádka dala, a neplýtvaly.

Obsah článku
  1. Výhodné uchovávání domácích potravin
  2. Máte přehled o složení
  3. Děláte něco pro zdraví
  4. Jste ohleduplní k životnímu prostředí
  5. Časově náročná metoda a případné potíže

Výhodné uchovávání domácích potravin

Nejenže naše babičky ušetřily, ale jednaly šetrněji k životnímu prostředí a dobře věděly, co jedí, protože složení výsledných pokrmů záviselo na nich a jejich postupu. Zkusme se jimi inspirovat. Zavařování umožňuje zpracovat a využít prakticky veškeré potraviny, od sezónního ovoce a zeleniny přes rozličné omáčky a houby až po šťavnaté maso a hotová jídla, má však i drobné nevýhody.

Máte přehled o složení

Domácí zavařené potraviny bývají zpravidla výživnější než čerstvé, které přicestovaly z velké vzdálenosti do vašeho supermarketu. Nemluvě o tom, že některé kovové plechovky od potravin pokrývají nebezpečné chemikálie. Pokud jde o domácí zavařování, máte plnou kontrolu nad tím, co se do každé sklenice dostane.

Používejte ovoce a zeleninu brzy po sklizni, aby se zachovaly živiny. Ideální doba u většiny zeleniny nastává do 6–12 hodin po sklizni. Většina ovoce by pak měla dozrávat jeden nebo více dní mezi sklizní a konzervováním. Pokud se k zavařování nemůžete dostat hned, skladujte zatím věci na chladném a tmavém místě.

Děláte něco pro zdraví

Ovoce a zelenina jsou samozřejmě plné vitamínů, minerálů a dalších živin, navíc mají přirozeně nízký obsah tuku a kalorií a neobsahují žádný cholesterol. Ovoce lze konzervovat pomocí systému vodní lázně, kdy sklenice obklopuje vroucí voda a přenáší teplo do nich. Potraviny s nízkým obsahem kyselin, včetně většiny zeleniny, vyžadují trochu více práce s tlakovou nádobou, uzavřenou jednotkou, jež při zahřátí vytváří tlak uvnitř a zvyšuje teplotu. Tahle námaha se vám ale vyplatí.

Džemy a ovocné zavařeniny nejsou jen chutnými doplňky spíže, ale zadržují živiny a mají vysoký obsah přírodních cukrů, takže poskytují rychlý zdroj energie. Skvěle se hodí k snídani nebo svačině před tréninkem. Kromě toho se jedná o všestrannou přísadu, využijete je jako pomazánky, náplně do dezertů nebo glazury na maso a pečenou zeleninu. Příchutě si samozřejmě můžete přizpůsobit, experimentujte s jedinečnými kombinacemi a vytvářejte gurmánské kreace.

Jste ohleduplní k životnímu prostředí

Zavařování a tím omezení plýtvání potravinami je lahodný způsob, jak ušetřit peníze a chránit planetu. Hotové výrobky nevyžadují chlazení, můžete je skladovat ve spíži nebo ve sklepě, a pokud to uděláte správně, vaše okurky, broskve a hrušky budou trvanlivé až rok. Plusem je, že sklenice bývají opakovaně použitelné, což tedy rovněž přispívá k dobrému hospodaření s životním prostředím.

Časově náročná metoda a případné potíže

Zavařování chce čas, zahrnuje několik kroků i adekvátní přípravu. Doba strávená konzervováním závisí na typu jídla. Pokud se ale neprovede správně, může se pokrm ve výsledku zkazit. Nesprávné uzavírání sklenic, nedostatečná doba zpracování a riziko kontaminace botulotoxinem mohou být pro zdraví nebezpečné, ale vše je zkrátka o cviku a zkušenosti.

Reklama
Reklama