Ušetřit a neplýtvat: Takto můžete využít prázdné obaly od potravin

Ušetřit a neplýtvat: Takto můžete využít prázdné obaly od potravin

Foto: Marian Weyo / Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Plastové lahve, konzervy, síťky od ovoce, plata od vajec i krabice od mléka nemusíte rovnou vyhazovat. Dají se ještě šikovně využít a zužitkovat v domácnosti.

Nejprve ale… je bezpečné znovu použít prázdné nádoby?

Pokud používáte prázdné nádoby k výrobě nebo skladování čehokoliv, co nesouvisí s potravinami, obecně si nemusíte dělat starosti. Pokud je však chcete využít na další potraviny nebo nápoje, měli byste dodržovat několik pokynů.

Sklo je bezpečné, plast jak který, pozor na plechovky

První věcí, kterou je třeba vědět, je, že ne každý obal lze znovu použít k uložení potravin. Skleněné nádoby jsou nejbezpečnější nádobou, protože sklo se snadno čistí a sterilizuje, je inertní a neporézní. Naopak kovové plechovky mohou snadno korodovat a je třeba se jim vyhnout pro další pro uskladnění potravin. Pak je tu plast. Zatímco některé plastové nádoby lze bezpečně znovu použít, jiné mohou uvolňovat škodlivé chemikálie, které mohou kontaminovat potraviny.

Jak obaly efektivně vyčistit

U ulpívajících etiket a lepkavých zbytků, které se ani po namáčení v teplé jarové vodě neodlepí, doporučujeme smíchat jakýkoli druh oleje na vaření a jedlé sody do pasty a nanést ji na sklenici. Počkejte 20 až 30 minut, než směs zafunguje, a poté pomocí něčeho tvrdého, jako je drsná houbička nebo plastová karta, seškrábněte veškerý papír a zbytky lepidla. Umyjte dobře mýdlem a teplou vodou a máte hotovo!

Ale co ten zápach?

Chcete-li odstranit pachy z plastových nebo skleněných nádob a kovových víček skleněných nádob, naplňte je směsí vody a bílého octa a nechte je přes noc působit, poté je dobře opláchněte mýdlem a teplou vodou. Vůně octa by se měla po chvíli rozptýlit a nádoby budou bez zápachu. Další možností je umístit je na jeden den na přímé sluneční světlo a nechat je vyvětrat. Sluneční paprsky UV záření likvidují bakterie, které udržují tyto pachy na površích.

Tip našich babiček, jak nejrychleji odstranit pach z nádoby, je vytřít ji pečlivě čistou suchou utěrkou nebo ubrouskem.

Nápady na opětovné využití obalů:

1. Drátěnka na nádobí

Reklama

Větší množství umělohmotných sítěk od ovoce smotejte do klubíčka, to vložte do jedné z nich a otvor zašijte. Vznikne tak drátěnka na nádobí.

2. Obal do mrazáku

U hranaté krabice od mléka nebo džusu odstřihněte její vrchní obdélníkovou část, dobře ji vypláchněte vodou, nechte vysušit a vložte do ní mikrotenový sáček. Dovnitř pak uložte potraviny, které chcete zmrazit. Sáček nahoře uzavřete, přikryjte odstřiženou částí a zajistěte gumičkou. Před uložením do mrazáku na krabici nalepte jmenovku s jejím obsahem.

3. Odměrka na špagety

Hrdlo plastové lahve lze využít jako odměrku, vejde se do něj přesně tolik syrových špaget, kolik odpovídá jedné porci.

4. Kořenky

Víčka sklenic od přesnídávek potřete černou tabulovou barvou (k dostání v barvách-lacích), popište je stylově křídou, naplňte je kořením a narovnejte do šuplíku. Při pohledu shora budete hned vědět, kam sáhnout.

5. Vykrajovátko

Konzervu můžete využít na tvarování cukroví, větší zase na sušenky nebo minipizzy.

6. Obaly a plata od vajec

Do jednotlivých jamek po vajíčku dáme malé množství zeminy a zasejeme semínka rostlinek nebo zeleniny. Když vyklíčí a jsou připravena k nové výsadbě, přemístíme je přímo do půdy i s kartonem, který se v zemi postupně rozloží.

Existuje nespočet praktických nápadů na využití prázdných nádob, tak jen s chutí do recyklace!

Reklama
Zdroj článku:
Reklama