Už žádné vyhozené peníze. Jak dlouho a správně skladovat exotické ovoce
Koupíte si exotické ovoce. Co s ním, aby se nezkazilo, nebo jste ho naopak nezakrojili ještě nezralé? Poradíme vám, jak jednotlivé druhy skladovat a jak poznat, že už jsou zralé.
Čas od času se exotické ovoce objevuje v úžasných akcích, a tak se necháme ke koupi zlákat. Jak ale nenaletět? Již v obchodě zkuste mít na mysli první pravidlo.
Svraštělé a tvrdé nebrat!
Ovoce, které je sice zatím nejedlé, tvrdé a určené k dozrání, by mělo být i pevné. Pokud je cokoliv svraštělé a stále tvrdé, již to nedozraje. Netýká se to jen exotického ovoce, ale sklony k tomuto nešvaru mají i podtržené nektarinky a broskve.
Do akcí se často dává kvalitní zboží, ale někdy tam končí právě tvrdé ovoce, které již nedozraje v marné snaze vyprodat zásoby.
Hrušky Nashi
Tyto buclaté hrušky milují lednici. Jsou citlivé na otlačení, takže si je berte i s pěnovou peřinkou, ve které se prodávají. V chladu vydrží poměrně dlouho, až několik týdnů. Chcete-li, aby dozrála, vyndejte ji do tepla.

Kiwi
Kiwi v tvrdém stavu také v lednici vydrží až pět týdnů. Dozraje pak v sáčku s jablkem během pár dnů. Tady platí, že je-li kiwi už v obchodě svraštělé a tvrdé, nedozraje.
Banány
Do lednice se banány nehodí. Hnědnou a ztrácí chuť a to velmi výrazně. Nechte je dozrát při pokojové teplotě a spotřebujte hned, jak jsou ve zralosti, kterou máte rádi.
Ananas
Ten skladujte při pokojové teplotě. V lednici by ananas začínal hnědnout a rozhodně by nedozrál. Při pokojové teplotě dozraje velmi brzy a začne intenzivně vonět.
Nejezte ho nikdy nedozrálý, jeho kyseliny pak dráždí žaludek i zubní sklovinu.
Pomeranče, citrony a mandarinky
Citrusy milují pokojovou teplotu. Do ledničky je můžete dát jen na chvíli, pokud je chcete mít vychlazené.
Papája
Při pokojové teplotě vám krásně změkne, rozvoní se a je zralá. Tu je zbytečné dávat do ledničky, tam si můžete uložit až papáju nakrojenou.
Vždy ale musíme počítat s tím, že se můžeme splést. Nejlepším indikátorem kvality je vlastní zkušenost. Navíc ovoce i zelenina prochází evolucí šlechtěním, tedy vlastnosti se s každou novou odrůdou můžou také měnit.