Potravina, kterou teď kupuje celý národ – a v Lidlu ji mají za hubičku
Avokádo je velice oblíbeným druhem ovoce nejen mezi zastánci zdravého životního stylu. Nyní ho v Lidlu můžete pořídit za rekordně nízkou cenu. Vzhledem k vysoké poptávce a omezeným zásobám však raději nákup neodkládejte.
Avokádo je hit
V českých kuchyních si avokádo v posledních letech vybudovalo pevné místo. A nyní avokádo nakupují i ti, kteří jej doposud míjeli.Lidl ho totiž od pondělí 7. do středy 9. července nabízí pouze za 17,90 korun za kus, tedy v obrovské slevě 48 %. A zásoby mizí rychleji, než kdy dřív.
Zatímco dříve se avokádo v obchodech objevovalo jen zřídka nebo bylo drahé, a kvůli tomu i často opomíjené, dnes je běžnou součástí běžných nákupů. Avokádo už není jen pro vyznavače zdravého životního stylu.
Avokádo bývá nazýváno superpotravinou. Je bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které prospívají srdci a cévám, a zároveň zasytí na dlouhou dobu. Obsahuje také vitaminy B a E, draslík a vlákninu.
V dnešní době je důležité nejen chuť, ale i vzhled jídla. I proto avokádo exceluje. Avokádový toast, barevné smoothie bowls nebo stylové saláty s avokádem se krásně vyjímají na sociálních sítích. Foodblogeři a fitness influenceři ho rádi používají jako symbol „clean eating“ neboli čistého stravování.
Avokádo je zkrátka trend, který se rozšířil i do Česka. Jeho spotřeba se u nás za posledních 10 let zvýšila několikanásobně. Lidl i další řetězce na vysokou poptávku reagují zařazením avokáda do svých akčních nabídek, jako třeba nyní.
Akce v Lidlu
Od pondělí 7. července do středy 9. července můžete v Lidlu koupit avokádo za pouhých 17,90 korun. Oproti běžné ceně se jedná o slevu 48 %. Za poslední měsíce je to nejnižší cena. Podobně levné avokádo Lidl nabízel v únoru a z regálu zmizelo během dvou dnů.
Pokud je tedy avokádo vaším oblíbeným ovocem, raději nákup neodkládejte. Vzhledem k vysoké poptávce a omezeným zásobám na prodejnách můžeme předpokládat, že bude rychle vyprodáno.
Jak avokádo správně vybrat
Pojďme se nyní podívat, jak poznat zralé avokádo. Prvním znamením je barva slupky - zralé avokádo má tmavě zelenou až černou barvu. Pokud je stále světle zelené, potřebuje dozrát. Zkuste také pevnost - jemně zatlačte na slupku. Měla by jen mírně povolit, ale ne být měkká nebo rozbředlá. Zralost vám také prozradí barva pod stopkou nahoře (zbytek stonku). Zelená barva značí ideální zralost, hnědá přezrálost. Pokud stopka nejde odtrhnout, avokádo ještě nedozrálo.
Můžete také nakoupit více kusů různé zralosti. Zralá avokáda spotřebujete hned a zbylá necháte doma dozrát. Nezralé kusy ideálně nechte v pokojové teplotě, ideálně poblíž banánu a jablek. Ta totiž produkují etylen, který zrání urychlí. Pokud avokádo nesníte celé a chcete si je nechat na později, pokapejte dužinu citronovou šťávou a zakryjte potravinovou fólií, případně skladněte ve vzduchotěsné nádobě. Ve zbylé půlce také ponechte pecku, pomáhá totiž zpomalit oxidaci.