Finská záhada: Píše se rok 1972 a finští muži umírají jako na běžícím páse

Finská záhada: Píše se rok 1972 a finští muži umírají jako na běžícím páse

Foto: Helsingin Sanomat / Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
více než 5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V 60. a na počátku 70. let minulého století byla úmrtnost ve Finsku nejvyšší na světě a zvláště vysoká byla ve východní části země, v regionu Severní Karélie. A to především u mužů středního věku. Co bylo příčinou tehdejší tragické bilance?

Obsah článku
  1. Nečekaný výběr spásy
  2. Záchranná brzda ve třech bodech
  3. Zdravotní kampaň prošla skrz celým národem
  4. Za největším úspěchem hledej ženu
  5. A proč vlastně ve Finsku umírali muži tak brzy?
  6. Živočišné tuky zaplavily jídelníčky
  7. Delší život ve zdraví
  8. Snížení hladiny krevního cholesterolu
  9. Snížení příjmu soli
  10. Omezení kouření

Finští muži ve středním věku umírali na srdeční onemocnění jako na běžícím páse. Co se tehdy stalo a jak jednoduchá změna životního stylu proměnila zdraví populace v tomto regionu a později i v celém Finsku popisuje na svém twitterovém profilu certifikovaný poradce pro výživu Miloslav Šindelář z Institutu moderní výživy.

Popravdě, tento region v té době patřil mezi nejnezdravější místa na světě a 700 z 100 000 mužů ve věku 35-64 let zde umíralo v 60. letech právě na srdeční onemocnění. Podle Šindeláře si tehdy finský ministr zdravotnictví uvědomoval obrovská rizika pro jeho národ…

Nečekaný výběr spásy

A tak – neočekávaně - jmenoval 27letého lékaře s magisterským titulem ze společenských věd jménem Pekka Puska, aby vedl v zasaženém regionu pilotní projekt zaměřený na řešení tohoto problému. Nevybral si Pusku proto, že byl dobrý lékař, ale protože byl mladý. Tento problém totiž vyžadoval dlouhodobé a inovativní řešení.

Finský ministr ale vybral správně. V následujících desetiletích totiž Puska (na úvodním snímku z roku 1972 - pozn. autora) vypracoval strategii, která snížila úmrtnost mužů na srdeční onemocnění v populaci o více než 80 %! A toho dosáhl tak, že v podstatě porušil dosavadní pravidla veřejného zdravotnictví.

Záchranná brzda ve třech bodech

V Puskově projektu definované zásahy byly zaměřeny především na vysokou hladinu cholesterolu, vysoký krevní tlak (hypertenzi) a na kouření. Tedy na dnes již známé a velmi dobře prozkoumané rizikové faktory, které zvyšují incidenci neboli výskyt srdečních onemocnění, jako jsou infarkty myokardu anebo cévní mozkové příhody.

Zdravotní kampaň prošla skrz celým národem

Puska a jeho tým znal mnoho způsobů, jak dosáhnout těchto cílů, a vyzkoušel snad každý z nich – mediální kampaně, setkávání s komunitami, odměny a tresty pro farmáře a potravináře až po soutěže vesnice proti vesnici ve snížení míry kouření nebo hladiny cholesterolu jejich obyvatel.

Puskova taktika zahrnovala dokonce jednu z prvních reality show z konce 70. let nazvanou „Klíče ke zdraví." Velmi populární pořad ukazoval nezdravé Finy ochotné nechat sledovat své hladiny cholesterolu a návyky kouření v národní televizi, popisuje Miloslav Šindelář.

Za největším úspěchem hledej ženu

Klíčem k úspěchu byly ale pro Pusku finské ženy, které měly největší vliv na to, co jejich muži konzumují. Samy už měly dost předčasných úmrtí svých manželů a partnerů. Byly doslova „unavené ovdověním a dětmi bez otce“, přijaly tedy doporučení Peskova týmu, aby při vaření používaly mnohem menší množství soli, méně tuků a více zeleniny.

A proč vlastně ve Finsku umírali muži tak brzy?

Před druhou světovou válkou byli muži ze Severní Karélie převážně dřevorubci, jejichž strava vycházela z ulovené zvěře, sběru lesních plodů a rybaření. Kromě občasných útoků medvědů se z hlediska zdraví Finové nejvíce obávali tuberkulózy, infekčních nemocí a úmrtí při porodu. Po 2. světové válce ale dostali váleční veteráni jako kompenzaci malé pozemky. Vzhledem k nedostatku dovedností v zemědělství vykáceli na těchto pozemcích stromy a začali chovat prasata a krávy.

Živočišné tuky zaplavily jídelníčky

Konzumace vepřového masa a mléčných výrobků následně prudce vzrostla. Máslo se brzy dostalo téměř do každého jídla: na másle osmažené brambory, máslem namazaný chléb. Dokonce i tradiční finská rybí polévka byla z poloviny složena z másla. K večeři měli často smažené vepřové nebo guláš, který jedli s chlebem namazaným máslem. Zelenina byla považována za potravu pro zvířata. K problému přispělo i to, že se finští vojáci vrátili domů z války s novým zvykem – v roce 1972 kouřila více než polovina všech mužů.

Delší život ve zdraví

Pozdější analýza ukázala, že snížení hladiny cholesterolu v krvi pomohlo k redukci zhruba dvou třetin srdečních onemocnění v tehdejší populaci. Život obyvatel se díky tomu prodloužil až o 10 let. Miloslav Šindelář dokládá i konkrétní čísla pozitivní změny životního stylu.

Snížení hladiny krevního cholesterolu

Od roku 1972 do roku 2012 klesla konzumace másla zhruba o 80 % a používání másla při vaření kleslo zhruba o 50 %. Rostlinné oleje, jako je řepkový olej nebo margaríny, se staly alternativou s nižším obsahem tuku. V důsledku toho se hladina sérového cholesterolu mezi lety 1972 a 2012 v Severní Karélii snížila o více než 20 % jak u mužů, tak u žen. Příjem nasycených tuků klesl z 20 % na 12 % v roce 2007.

Snížení příjmu soli

Potravinářský průmysl snížil obsah soli ve výrobcích a vyvinul speciální minerální soli, kde byl sodík nahrazen draslíkem nebo hořčíkem. V důsledku toho se příjem soli v Severní Karélii snížil u mužů z 13 na 9,5 g a u žen z 10 na 7,4 g.

Omezení kouření

Iniciativy zaměřené na odvykání kouření pomohly snížit míru kouření v severokarélské populaci během prvních 10 let z 51 % na 36 %. Národní průzkumy ukázaly, že míra kouření mezi muži byla zhruba 60 % v 60. letech 20. století, ale poté klesla na 16 % k roku 2016.

Srdeční onemocnění ale bohužel i v dnešní době patří mezi největšího zabijáka nejenom ve Finsku, ale na celém světě.

Reklama
Reklama