Nelítej, nekřič, nelez na strom, neumaž se, neper se!: Maminky, takto z chlapce správného muže nevychováte

Nelítej, nekřič, nelez na strom, neumaž se, neper se!: Maminky, takto z chlapce správného muže nevychováte

Foto: MIA Studio/ Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jak vychovávat kluky, pokud chcete, aby se v dospělosti cítili a chovali jako správní muži? V každém případě na tom začněte pracovat již od dětství. Máma je dětem vzorem. Takže když třeba říká o mužích, ať už je to manžel nebo kolegové, že jsou slaboši, tak si to její syn zapamatuje.

Pozor na to, co říkáte

Jak říká režisér a spisovatel Pavel Michalik, autor knihy Srdce muže, malý syn si díky matčiným slovům zafixuje, že muži za nic nestojí, a tudíž za nic nestojí ani on. Jindy zase matka nebo učitelka říká, že mužská síla je nebezpečná, a pak se kluci bojí sílu používat a jako muži se chovat. Důležité je také, jak se máma chová k otci kluka. Pokud s respektem, i syn bude vědět, že si respekt zaslouží.

Síla a energie musí ven

Máma musí taky rozumně regulovat bitky. Kluk potřebuje objevit svoji sílu a naučit se s ní zacházet. Je mi smutno, říká Michalik, když vidím maminky nebo babičky říkat pětiletému klukovi nelítej, nekřič, nebouchej do stromu, neumaž se, neper se. Chlapec potřebuje energii, kterou v sobě má, ventilovat, prozkoumat svou sílu a agresivitu. Dospělý musí jen dbát o to, aby si kluci neublížili, a vnášet do soubojů morálku. Tedy neubližovat slabším, nebojovat v přesile, nést zodpovědnost za rozbité okno.

Pojď se se mnou prát!

Měl by to být ale také dospělý muž, táta, děda, strýc, který s dítětem bude zápasit, prozkoumávat hranice jeho síly a ukazovat, jak s nimi nakládat. Když budete pozorně své kluky poslouchat, můžete zaslechnout, jak tátovi říkají: pojď se se mnou prát. Na matce je pak už „jen“ ošetřit případná zranění.

Nedržet si mamánka

Nejtěžší pro mámu syna je ale dokázat ho opustit. Odpoutat se od něj a nechat ho žít svůj život. Jenže pokud to neudělá, tak syn bude mamánek ještě v pětatřiceti a bude pro něj těžké najít si partnerku. Máma si tedy musí najít jiný smysl života, než jsou děti. Být sice k dispozici, když ji budou potřebovat, ale nevyžadovat neustálý kontakt. Pozor, aby tak matka nezačala s citovým vydíráním!

Reklama
Zdroj článku:
Reklama