Legenda o ořechu lásky: Jaké tajemství skrývají gigantické plody seychelské palmy?

Legenda o ořechu lásky: Jaké tajemství skrývají gigantické plody seychelské palmy?

Foto: SkyNex/ Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pokud někdy zavítáte na Seychelské ostrovy, určitě navštivte národní park Valée de Mai neboli Májové údolí, který spadá pod ochranu UNESCO a kde jako na jediném místě na světě rostou palmy rodící největší kokosový ořech na světě s názvem coco de mer (latinsky Lodoicea maldivica).

Legendární "mořský ořech" je vůbec největším semenem svého druhu i rostlinné říše a roste pouze na ostrovech Praslin a Curieuse v Indickém oceánu. Jako jediná palma na planetě má zároveň mužské i ženské pohlaví. Samičí strom plodí ořechy podobající se ženské pánvi, „mužské“ palmy mají zase podlouhlé asi 50 cm dlouhé válcovité výhonky podobné jehnědám. I proto je ořech původcem mnoha legend a mýtů, které připisují této pochutině nevídané účinky.

Milování spatřiti, ze světa odejíti

Dávní ostrované chovali k plodům velký respekt. Domnívali se, že do sebe zapadající „objekty lásky“ se v noci milují, a že ten, kdo je při tomto aktu spatří, oslepne či dokonce zemře. Proto do palmových hájů za tmy vůbec nechodili. Od magičnosti i usuzovaných léčivých schopností se odvíjela také cena, kterou byli ochotni zaplatit panovníci východních zemí i v Evropě. Nafouknuté legendy a záhadnost ořechu se rozplynuly až roku 1768, kdy jich celý náklad přivezla do Evropy francouzská výprava.

Legenda praví…

„Když Stvořitel dokončil své dílo, uzavřel píseň všeho stvoření do skořápky. Aby zabránil vyzrazení tajemství, ukryl skořápku v hlubinách oceánů, aby ji nikdo nikdy nenašel. Jakkoli k tomu osud přilákal Vodní bohyni, následovala tuto sladkou melodii a objevila skořápku. Rychle se o jeho tajemství podělila s Bohem Země, svým milovaným. Odvážný pokus skončil rozpoutáním hněvu Boha stvořitele, který slíbil, že je potrestá tím, že je příštího dne za úsvitu zabije. 

Oba vystrašení milenci utekli a schovali se v hustém lese na vrcholu hory. Když je rozzuřený Stvořitel našel, nedokázal se přimět je zabít, když se krčili ve vyděšeném objetí. Cítil, že jejich láska je hodna přežít na věčnost, a tak je proměnil ve dva krásné stromy a vůni jejich vášně soustředil do jejich plodů, aby sen o nesmrtelnosti jejich lásky trval navždy. Tyto dvě rostliny se staly známými jako coco de mer. Bůh pak vzal vrchol hory, kde stály dva stromy, a jemně je umístil doprostřed oceánu. Z toho se pak stal rajský ostrov Praslin na Seychelách. Od té doby se tajemství věčné lásky skrývá ve vzrušující vůni plodů coco de mer.“

Koupě nelehká

Ořechy jsou tak vzácné, že je nelze vyvážet bez speciálního povolení, a každý ořech má povinně přiděleno registrační číslo. Tento kokosový gigant na ostrov přiláká stovky turistů i odborníků. Pokud se jím doopravdy necháte zlákat a po všech nezbytných formalitách si ho koupíte jako suvenýr, počítejte s tím, že budete chudší o zhruba šest set amerických dolarů (necelých 15 tisíc korun)!

Reklama
Reklama