Šílený skautský tábor, kam byste své děti rozhodně neposlali

Šílený skautský tábor, kam byste své děti rozhodně neposlali

Foto: searagen / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V domorodých komunitách na jihovýchodním pobřeží Austrálie rodiče varovali své syny a dcery před prazvláštními tvory, kteří se schovávali ve větvích divokých fíkovníků. Svéhlaví chlapci a dívky, kteří sami putovali hustými lesy, byli oblíbenou kořistí těchto „duchů“, kteří žili po boku místních domorodců od nepaměti.

V korunách fíkovníků sedává jako opice na větvi malý červený mužíček yara-ma-yha-who, bytost z aboriginské mytologie s rudofialovou kůží, přerostlou hlavou, vystupujícími žílami a prsty s přísavkami na rukou i na nohou, uvádí Sarah Bartlettová. Říká se, že nejradši má obří fíkovník velkolistý v areálu skautského tábora Mount Keira nedaleko města Wollongong. Bezzubou tlamu prý dokáže rozevřít natolik, že spolkne celého dospělého člověka.

Všechny děti znaly příběh „Járy Máry“

Yara-ma-yha-who tráví čas čekáním na nic netušící muže nebo ženy, kteří se posadí u kmene stromu, aby si odpočinuli. Jakmile tvrdě usnou, sleze netvor po kmeni dolů, přilepí jim přísavky na kůži a odsaje jim tolik krve, aby se ocitli na prahu smrti. Příliš zesláblé oběti se nemohou pohnout a musejí zůstat nehybně ležet, dokud se je yara-ma-yha-who nevrátí pozřít. Po jídle spláchne yara-ma-yha-who hostinu vodou z nejbližší řeky a vyleze se na strom vyspat a jídlo strávit. Druhý den celou a nezraněnou oběť vyvrhne, jako by bylo k útoku nikdy nedošlo.

Yara-ma-yha-who rád sedává v koruně tohoto rozložitého fíkovníku velkolistého.

Podle domorodé mytologie loví yara-ma-yha-who jen ve dne a nikdy si nenechá ujít možnost zaútočit na stejnou osobu dvakrát nebo i vícekrát. Groteskní stvoření zanechá oběť pokaždé o něco menší, bledší a také s větší chutí okusit krev. Aboriginci tvrdí, že kdokoliv dostatečně pošetilý, aby zůstal pod fíkovníkem více nocí, se zanedlouho sám změní v yara-ma-yha-whoa.

V pralese na australském východním pobřeží číhá ďábel, jenž se spouští ze stromů a požírá lidské maso.

Yara-ma-yha-who je rudý a nahý jako lidský zárodek a na prstech u rukou i nohou má přísavky, kterými si přidržuje oběti. „Jára Mára“ nedokázal vyrobit žádné zbraně. Nebyl vyšší než 10leté dítě a neměl ani zuby batolete. Přesto se ho lidé tolik báli.

Reklama
Reklama