Witchetty grub: Pochoutka australských Aboridžinců. Dřevožravá larva se musí jíst hlavou napřed

Witchetty grub: Pochoutka australských Aboridžinců. Dřevožravá larva se musí jíst hlavou napřed

Foto: Benny Marty / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Austrálie je známá svým úctyhodným počtem děsivých zvířat a hmyzu, ale některé jsou ve skutečnosti docela chutné. Takový je případ pokrmu witchetty grub – tlustých larev žijící ve dřevě, kterých se australští domorodci nemohou nabažit.

Pokud hledáte alternativu k masu s vysokým obsahem bílkovin, výživnou hodnotou, možná přijdete na chuť svíjející se pochoutce, která se snadno připravuje a nechutná tak špatně, jak vypadá.

Co je to witchetty grub

Jsou to buclaté, bílé, dřevožravé larvy můr, které se živí čarodějnickými keři (jinak známými jako akácie). Velmi se podobají děleným marshmallows s oranžovými hlavami nebo bílým křupkám Cheetos s čedarem. Troufáme si říct, že jsou také svým způsobem rozkošné (ošklivým způsobem).

Witchetty grub je ve skutečnosti ponrava australského motýla (můry) Ghost Moth, latinsky Hepialus humuli, český název je hrotnokřídlec chmelový. Žije pod kůrou ztrouchnivělých stromů, kde dorůstá velikosti až 7 cm.

Jak se připravuje čarodějnické jídlo

Tento hrotnokřídlec je pro australské domorodce nezbytným zdrojem nejen bílkovin, ale také tekutiny, a to obzvláště v období sucha, které trvá ve střední Austrálii neskutečně dlouho. Aby se zabránilo ztrátě vody, larva se nejlépe tepelně neupravuje, nýbrž pojídá v syrovém stavu bez kousání. Říká se, že je velmi důležité housenku spolknout tzv. „head first", tedy hlavou napřed, jinak se potvůrka ze žaludku zase vydrápe ven.

Mnohé labužníky nepochybně potěší, že Hepialus humuli se vyskytuje i v české kotlině. Při procházce lesem ji můžete vyzkoušet najít ve ztrouchnivělých pařezech a pod kůrou starých stromů.

Reklama

Syrové nebo lehce opečené na uhlí na grilu. V druhém případě kůže křupne, což zní lahodně, dokud si nepřipomeneme, že jde o brouka, a ne o vepřový bůček.

Jak chutná witchetty grub

Housenky chutnají jako mandle, pokud se jedí syrové. Pokud jsou vařené, připomínají míchaná vejce nebo kuřecí maso.

Kde sehnat čarodějnické pochoutky

Rozhodně u kořenů keřů witchetty v Austrálii. Nejlepší je, když se na vás obrátí znalý australský domorodec, který vám tuto pochoutku odborně vyhledá, vykope, vyřeže a vyloví pro vaše okamžité chuťové potěšení.

Jak jíst witchetty grub

Chytněte hmyz za hlavu a zakousněte se do něj. Jednoduché.

Nejpřekvapivější je, že tuto „pochoutku“ ještě i dnes konzumuje poměrně mnoho lidí. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama