Kamenný vůz v Konáraku byl ovládán silnými magnety

Kamenný vůz v Konáraku byl ovládán silnými magnety

Foto: Gilitukha / Depositphotos

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Na počátku 20. století nalezli archeologové v Bengálském zálivu neobvyklý chrám pohřbený v písku. Pro běžného turistu, který si chce trochu odpočinout od indického rušného stylu života, je oblast Hampi rájem na zemi. A ještě plná symbolů a legend.

Sluneční chrám v Konáraku, či jinak Konraku, má podobu obřího válečného vozu s detailně vyvedenými kamennými koly, sloupy a zdmi, které mají představovat hinduistického boha slunce Súrju a jeho spřežení sedmi koní v trysku.

Zázrak architektury

Sluneční chrám Konark, postavený v polovině 13. století za vlády Narasimhadevy I. Uríského z dynastie východní Gangy, je navržen tak, aby připomínal vůz boha Slunce Surya, tažený sedmi koňmi. Jeho nejnápadnějším prvkem je 24 důmyslně vyřezávaných kamenných kol, z nichž každé měří působivé tři metry na šířku.

Konark Sun Temple není jen architektonický zázrak; představuje duchovní cestu, která přesahuje čas.

Plodnost a erotismus

Jakožto zdroj světla a tepla je bůh slunce v hinduistických mýtech o stvoření spojován s plodností. V mýtu, který vysvětluje zatmění Slunce, už nedokázala Súrjova manželka Sanina snášet manželův žár a uprchla do temného lesa, kde se proměnila v klisnu. Súrja se proměnil v hřebce, našel ji a oba se znovu shledali. Aby ale Súrja nezářil pořád stejně jasně, odebírá z něj pravidelně kousek po kousku nebeský řemeslník Višvakarma, uvádí Sarah Bartlettová v knize Průvodce po mystických místech světa. 

Chrám představuje válečný vůz boha slunce tažený po obloze.

Černá pagoda, pojatá jako kočár boha Slunce, je oslavou života, milostného citu a nespoutaného erotismu. Pro indické myslitele a umělce je sex přirozenou činností, jejíž esoterickou, transcendentní stránku lze využít k odhalení skrytých tajů vesmíru, uvádí profesor Jaroslav Malina na webu Masarykovy univerzity. V tantrismu je pohlavní akt chápán jako cesta k vysvobození prostřednictvím rozkoše, jako zdroj nadpřirozených sil a nástroj k poznání podstaty všeho jsoucna. 

Dechberoucí a obrovský monument Hampi, Konárak, patří do světového dědictví UNESCO
Dechberoucí a obrovský monument Hampi, Konárak, patří do světového dědictví UNESCO | Zdroj: awesomeaki / Shutterstock

Styl a symboly

Chrám se drží tradičního architektonického stylu Kalinga a jeho exteriér zdobí složité sochy. Tři obrazy Suryi jsou strategicky umístěny tak, aby zachytily sluneční paprsky během rána, poledne a večera a dodaly chrámu mystický rozměr. Tato kola jsou více než dekorativní; symbolizují hodiny dne, nebeské svědectví o plynutí času. Sedm koní navíc symbolizuje dny v týdnu a zobrazuje kosmickou cestu boha Slunce.

Reklama

Magnety ve věži prý umožňovaly královskému trůnu vznášet se ve vzduchu.

Legendy a magnety

Při prozkoumávání historie chrámu narazíte na záhadu, která obklopuje jeho postupný úpadek. Zatímco přesné důvody a časová osa zůstávají nejisté, legendy poskytují zajímavé příběhy.

Jedna taková legenda hovoří o obřím magnetu umístěném na vrcholu chrámu. Podle ní jsou ve věži Slunečního chrámu v Konáraku zabudovány dva magnety, což umožňovalo královskému trůnu vznášet se ve vzduchu. Evropští námořníci, kteří chrám nazývali Černá pagoda, věřili, že silné magnety ovlivňují příliv a odliv, a způsobují ztroskotávání lodí. Tradice naznačuje, že portugalští cestovatelé magnet odstranili, což způsobilo nerovnováhu, která nakonec přispěla k úpadku chrámu. 

Po útoku muslimské armády v 15. století propašovali chrámoví kněží hlavní sochu do Puri, ale zbytek budovy byl zničen. Postupem času moře ustoupilo, stavbu pohltil písek a vítr obsahující mořskou sůl narušil kamenné základy. Chrám zůstal ukrytý pod obří hromadou písku až do počátku 20. století.

Reklama
Reklama