Střet ponorky UB-85 s mořským démonem. Příběh z první světové války zní jako povídka z pera H. P. Lovecrafta

Střet ponorky UB-85 s mořským démonem. Příběh z první světové války zní jako povídka z pera H. P. Lovecrafta

Foto: Katolophyromai/ Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

První světová válka se na moři nesla v duchu nasazení nebezpečných německých ponorek. Z řady těchto podvodních plavidel pak výrazně vyčnívá ponorka SM UB-85 a její údajný střet s monstrem.

Ponorka se solidním arsenálem i výbavou

U-Boat 85 byl aktivní hlídkový člun německého císařského námořnictva za první světové války. Byl postaven společností AG Weser v Brémách a po necelém roce stavby vstoupil 26. října 1917 do služby. Loď nesla posádku 3 důstojníků a 31 mužů a měla dosah plavby 8 180 námořních mil. Primárním úkolem ponorky vybavené 10 torpédy a výkonným palubním dělem bylo hlídkovat na moři a v případě nouze útočit a potápět nepřátelské lodě.

Zásah – potopená?

Při jedné ze svých plaveb byla UB-85 spatřena britskou lodí HM Drifter Coreopsis II. Angličané na ponorku zaútočili a podařilo se jim na trupu německého plavidla způsobit škody, které vedly k tomu, že UB-85 začala rychle nabírat vodu. Zaplavení se nepodařilo zastavit, protože kabely pro elektrické topení v důstojnické kajutě byly položeny přes vodotěsné dveře. Bez jiné možnosti byla posádka donucena se vynořit a vzdát se.

Zrod podivného příběhu

Po vyzvednutí britskými jednotkami začali němečtí námořníci tvrdit, že byli napadeni záhadnou mořskou příšerou, která loď poškodila. Britští námořníci byli údajně zpočátku skeptičtí, ale po prozkoumání německé ponorky před jejím potopením zjistili, že z ní byl z boku ukousnutý obrovský kus trupu. O incidentu se začalo hojně psát v médiích, přičemž některé noviny tvrdily, že ponorku napadla obří chobotnice nebo mořský had.

Když byl německý kapitán vyslýchán, tvrdil, že v noci před britským útokem se loď vynořila, aby si dobila baterie. Tehdy na loď prý zaútočil velký mořský tvor, který ponorku poškodil a znemožnil jí ponořit se. Poškození britskou lodí HM Drifter Coreopsis pak dle kapitána prakticky nestálo za zmínku.

Teorií o tom, co se skutečně stalo, se vynořilo několik

Není překvapením, že většina historiků nevěří, že UB-85 byl skutečně napaden mořskou příšerou. Bylo předloženo několik teorií, proč námořníci mohli učinit tak odvážné tvrzení. Nejrealističtější teorie je, že námořníci si jen chtěli zachovat tvář. Pokud je pravda, že se vodotěsné dveře nemohly zavřít kvůli nějakému kabelovému vedení, pak by za ztrátu lodi mohly přímo kapitánovy rozkazy a posádka, která se jimi řídila.

Byla ponorka opravdu napadena mořskou příšerou?
Byla ponorka opravdu napadena mořskou příšerou? | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Velkorysejší teorií pak je, že posádka nelhala. Možná trpěli následky dlouhého pobytu pod vodou ve stísněném a nebezpečném prostředí. To mohlo vést k halucinacím nebo jiným psychickým účinkům, které způsobily, že uvěřili, že je napadla mořská příšera. Také pak mohlo jít o pokus o válečnou propagandu. Než aby posádka přiznala porážku od Britů, mohla si tuto historku prostě vymyslet, aby odradila německé námořníky. Žádný námořník by se nejspíš nechtěl vydat na moře s vědomím, že na něj čeká příšera.

Dodnes není příliš jasné, co se tehdy vlastně stalo. Příběh ponorky UB-85 tak zůstane pravděpodobně navždy ukryt pod hladinou moře.

Reklama
Reklama