Šokující pravda o vašem oblíbeném jídle: Už se na něj nikdy nepodíváte stejně

Šokující pravda o vašem oblíbeném jídle: Už se na něj nikdy nepodíváte stejně

Foto: olly18 / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Milujete ho, nemůžete se ho nabažit. Jenže až se dozvíte, o čem tohle jídlo doopravdy je, může vás přejít chuť. A rozhodně to není jediné jídlo, které vzniká za podivných okolností.

Obsah článku
  1. Med jsou zvratky včel
  2. Včel se podílí na medu hned několik
  3. Mléko je výměšek mléčných žláz
  4. Vejce prochází pohlavní a vylučovací cestou
  5. Fermentace je zázrak a zdroj je všude
  6. Sýry a syřidlo ze žaludku

Sladký, lahodný. Žádaný do čaje a cukrovinek. Některé dorty jsou dokonce jen o něm. Léčivý. Zdravý.

Med jsou zvratky včel

Ano, je to tak. To medově nejsladší, co si jen umíme představit, je v podstatě vyzvracený a důkladně protrávený nektar a pyl z květů.
Lesní, luční, akátový. Chuť medu vytváří aroma a vlastnosti daného pylu nebo nektaru, nikoliv způsob, jakým včely med zpracovávají. Ten je vždy stejný.

med
med | Zdroj: bodabis / Depositphotos

Včel se podílí na medu hned několik

Včely sbírají nektar do speciálních váčků ve svém těle. Případně pyl lepí na zadní nohy. Jakmile se vrátí do úlu, předají nektar dalším dělnicím, které je několikrát natráví a zase vyvrhnou. Pak je uloží do pláství.

Výměšky různých tvorů konzumujeme i v mnoha dalších oblíbených jídlech.

Mléko je výměšek mléčných žláz

Došlo vám někdy, že výměšek žláz je i mléko? Bílá dobrota je produkována tělem jiného živočicha. Ve své ryzí syrové podobě má dokonce tělesnou teplotu. Kdo někdy ochutnal teplé nadojené mléko, už se na mléko vychlazené z krabice, bude navždy dívat jinak. 

Vejce prochází pohlavní a vylučovací cestou

Také vajíčka jsou produkty z těla ptáků. Slepice nebo křepelky snáší vajíčka skrze pohlavní a vylučovací soustavu. Pořád máte chuť?

Fermentace je zázrak a zdroj je všude

Nakonec výměšky snad hýbou světem. Stačí jen troška vinných kvasinek, a máte bezovou limonádu nebo víno. V některých receptech se používá i klasické droždí, jinde vůbec nic, bez má přirozenou schopnost s cukrem kvasit. Také chlebový kvásek vzniká z mikroorganismů, které začnou žít svým životem v namočené mouce. Příroda si umí poradit.

Sýry a syřidlo ze žaludku

Některé sýry svou chuť také zakládají na výměšcích ze zvířat. Některé sýry se dodnes vyrábí pomocí živočišných syřidel. To jsou výměšky zvířecích žaludků, které pomáhají ke srážení sýra. A také k jeho typické chuti.

Nejtypičtějším zástupcem této metody výroby je parmezán.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama