Šokující pravda o vašem oblíbeném jídle: Už se na něj nikdy nepodíváte stejně
Milujete ho, nemůžete se ho nabažit. Jenže až se dozvíte, o čem tohle jídlo doopravdy je, může vás přejít chuť. A rozhodně to není jediné jídlo, které vzniká za podivných okolností.
Sladký, lahodný. Žádaný do čaje a cukrovinek. Některé dorty jsou dokonce jen o něm. Léčivý. Zdravý.
Med jsou zvratky včel
Ano, je to tak. To medově nejsladší, co si jen umíme představit, je v podstatě vyzvracený a důkladně protrávený nektar a pyl z květů.
Lesní, luční, akátový. Chuť medu vytváří aroma a vlastnosti daného pylu nebo nektaru, nikoliv způsob, jakým včely med zpracovávají. Ten je vždy stejný.

Včel se podílí na medu hned několik
Včely sbírají nektar do speciálních váčků ve svém těle. Případně pyl lepí na zadní nohy. Jakmile se vrátí do úlu, předají nektar dalším dělnicím, které je několikrát natráví a zase vyvrhnou. Pak je uloží do pláství.
Výměšky různých tvorů konzumujeme i v mnoha dalších oblíbených jídlech.
Mléko je výměšek mléčných žláz
Došlo vám někdy, že výměšek žláz je i mléko? Bílá dobrota je produkována tělem jiného živočicha. Ve své ryzí syrové podobě má dokonce tělesnou teplotu. Kdo někdy ochutnal teplé nadojené mléko, už se na mléko vychlazené z krabice, bude navždy dívat jinak.
Vejce prochází pohlavní a vylučovací cestou
Také vajíčka jsou produkty z těla ptáků. Slepice nebo křepelky snáší vajíčka skrze pohlavní a vylučovací soustavu. Pořád máte chuť?
Fermentace je zázrak a zdroj je všude
Nakonec výměšky snad hýbou světem. Stačí jen troška vinných kvasinek, a máte bezovou limonádu nebo víno. V některých receptech se používá i klasické droždí, jinde vůbec nic, bez má přirozenou schopnost s cukrem kvasit. Také chlebový kvásek vzniká z mikroorganismů, které začnou žít svým životem v namočené mouce. Příroda si umí poradit.
Sýry a syřidlo ze žaludku
Některé sýry svou chuť také zakládají na výměšcích ze zvířat. Některé sýry se dodnes vyrábí pomocí živočišných syřidel. To jsou výměšky zvířecích žaludků, které pomáhají ke srážení sýra. A také k jeho typické chuti.
Nejtypičtějším zástupcem této metody výroby je parmezán.