Duhový Houten je skrytým pokladem a jedno z nejbezpečnějších míst v Nizozemsku

Duhový Houten je skrytým pokladem a jedno z nejbezpečnějších míst v Nizozemsku

Foto: [email protected] / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Asi deset kilometrů jihovýchodně od Utrechtu ve stejnojmenné nizozemské provincii leží město Houten, jež je ve světě známé svým současným urbanistickým designem.

Mnohé prvky dnešního Houtenu jsou pozůstatkem jeho historie a mnohé nové či novější zase tvoří výsledný moderní mix. Z doby římské se dochovaly zbytky tehdejší vily ve starém centru, z temného středověku zase zůstaly názvy městských tzv. gerechtů (okrsků). Mezi charakteristické vlastnosti Houtenu patří dostupnost vlakového nádraží, zelené a vodní zóny v celém městě, četná fotbalová a basketbalová hřiště, vysoký standard bydlení pro různé skupiny obyvatel a cyklostezky vhodné pro děti. Vzhledem ke struktuře města jsou lidé vybízeni k cestování na kole a vlakem.

Autem se dá dostat z jedné čtvrti do druhé pouze po obchvatu, který objíždí Houten, čímž zabraňuje průjezdné dopravě v obytných oblastech. Maximální rychlost na většině okružní silnice je 70 km/h.

Kolař je zde bůh

Je to jedno z nejbezpečnějších měst v Nizozemsku. Cyklisté a automobily se zde mohou vzájemně vyhýbat: rozsáhlá síť cyklostezek spojuje jednotlivé čtvrti města, zatímco automobily musí před cestou do jiné části města sjet na městský okruh.

Stejně jako většina nizozemských měst je i Houten dobře přizpůsoben vysokému počtu cyklistů. Na rozdíl od jiných měst je Houten postaven na systému veřejných prostranství bez aut v kombinaci s infrastrukturou pro pomalou dopravu.

Systém oddělující cyklistickou a pěší dopravu od automobilové, byl dotažen do krajnosti. Houten je v tomto ohledu jedinečný. Komfort a bezpečnost jízdy na kole jsou mimořádně vysoké, a to i na nizozemské poměry. Rozsáhlá síť cyklostezek umožňuje pohodlnou dopravu na kole do různých cílů a v rámci města je kolo nejoblíbenějším dopravním prostředkem.

Reklama

Duhové domky

Až budete plánovat výlet do Nizozemí, připravte si objektivy na barevné záběry u jezera Rietplas v Houtenu. Místní jedinečné duhové domky jsou skvělým, ale méně známým, místem pro fotografování.

U jezera Rietplas je celé toto místo jednou z nejhezčích obytných oblastí v provincii Utrecht. I když nejste zrovna nadšenci do fotografování, stojí za to sem zajet a prohlédnout si nevšední domy a krásné jezero. Pro většinu cestovatelů, kteří se vydávají do Nizozemska, jsou Duhové domky v Houtenu neznámým klenotem, který stojí za to navštívit.

Pozor na počasí

Fotografie domků z dálky přes jezero sice vypadají úchvatně, ale můžete se k nim dostat i zblízka! Jedny z nejlepších úhlů záběru duhových domků najdete z mostů na Rendiermos a Beusichemsetuin. Mosty jsou přizpůsobeny cyklistům, jak jinak.

Reklama
Reklama