ZIMNÍ KVÍZ – Zima, pro jednoho kouzelný čas, pro jiného nenáviděné období

ZIMNÍ KVÍZ – Zima, pro jednoho kouzelný čas, pro jiného nenáviděné období

Foto: Inna Dodor / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

S klesajícími teplotami se příroda pravidelně chystá na zimní odpočinek, v lidských obydlích se začíná topit a vytahují se ze skříní zimní bundy a čepice. Zatímco jedni nepřetržitě nadávají na zimu, plískanice a brzkou tmu, druzí ožívají a odškrtávají dny zbývající do pobytu na horách.

Zima dnes

Správnou ladovskou zimu by ovšem měl provázet mráz a sníh a zamrzlé rybníky by měly lákat bruslaře k protažení těla. Bohužel poslední zimy nám nenadělují až tak ideální zimní zážitky. Brodíme se blátivými kalužemi, pošmourné počasí přihrává depresi a o sněhu si můžeme nechat akorát tak zdát. Bruslit se dá jít leda tak na stadion a za sněhem vyrazit na hory.  

Vzpomínky na zimu

Zhruba před sedmdesáti lety děti bruslení milovaly, jakmile zamrzl blízký rybník, byl v obležení dětí. Protože zimní stadiony nebyly, vytvářely se plochy k bruslení večerním poléváním vodou některých vhodných míst. Ne každý měl ovšem brusle. Někde byly jedny brusle na všechny děti v rodině, jindy si půjčovaly děti ze vsi brusle navzájem a jinak se na ledě prostě klouzaly po botách. Střídání bruslí probíhalo celkem rychle, brusle se totiž upevňovaly na boty kličkou. A pamatujete si, jaké krásné obrazce dokázal mráz vykouzlit na oknech? Nádherné květy nebo kapradiny z dílny „pana Mráze“ už jen tak neuvidíme.

Zbyly ladovské obrázky, vzpomínky a teoretické znalosti.

Kolik toho víte o dřívější i současné zimě, si můžete prověřit v dnešním kvízu.

 

Reklama
Reklama