Síla meditace: Pomáhá řešit vysoký krevní tlak, zmírnit bolesti, deprese nebo nespavost

Síla meditace: Pomáhá řešit vysoký krevní tlak, zmírnit bolesti, deprese nebo nespavost

Foto: everst/ Shutterstock

Aktualizováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Meditace je mnohem více, než jste si doposud mysleli. Byly provedeny studie, jejichž výsledky jsou přínosem pro moderní medicínu.

Meditace zmírní bolest

Studie realizovaná v roce 2016, které se zúčastnili lidé ve věku 20 až 70 let trpící chronickou bolestí dolní části zad, absolvovali trénink na snižování stresu, kognitivně-behaviorální terapii, nebo běžnou péči. Bylo zjištěno, že první dvě metody měly podobnou úroveň zlepšení potíží. Ke zlepšení u nich došlo oproti pacientům s běžnou péčí dokonce natolik, že bylo možno výsledky zaznamenat i po skončení terapií.

Snižuje vysoký krevní tlak i hněv

Studie, která se objevila v roce 2009, zkoumala studenty, kteří pravidelně praktikovali meditace. Výzkum naznačil, že tento stav mysli i těla vedl ke snížení krevního tlaku, ale i psychického napětí a hněvu.

Zlepšení stavu deprese

Studie z roku 2012 zjistily, že v mnoha skupinách, kde se lidé věnovali meditaci, se snížila míra a příznaky úzkostných stavů ve srovnání s kontrolními skupinami. Meditace tak zlepšit deprese a úzkosti.

Řešení nespavosti

Byly také provedeny studie, kde se zkoumali lidé trpící chronickou nespavostí. Ti se zařadili do programů meditace zaměřené na řešení nespavosti. Výsledek? Terapie založená na technice mindfulness prokázala, že se spánkové potíže u zkoumaných osob zlepšovaly.

Kromě již zmíněných účinků dokáže meditace výrazně napomoci lidem, kteří se rozhodli přestat kouřit. Jak je vidět, práce s myslí má mnoho pozitivních účinků také pro naše fyzické tělo.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama