Kvíz: TOP 5 historických památek hlavního města. Otestujte se, kolik toho o nich víte

Kvíz: TOP 5 historických památek hlavního města. Otestujte se, kolik toho o nich víte

Foto: TTstudio / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Prahu lze právem považovat za historickou perlu Evropy. Od 9. století se stala významným centrem a sídlem Přemyslovců, největší rozkvět však zažila za vlády císaře Rudolfa II.

Pojďme si připomenout několik zajímavostí o 5 nejznámějších a nejnavštěvovanějších pražských památkách. Ve kvízu níže si můžete ověřit, jak dobře tyto stavby znáte.

Pražský hrad

Podle Guinnessovy knihy rekordů je Pražský hrad největším starobylým hradním komplexem na světě. Zároveň je také největším dosud obývaným hradem, protože svou rozlohou přes 7 hektarů předčí dokonce anglický Windsor. Od 9. století byl sídlem českých knížat a králů a od roku 1918 je sídlem prezidenta republiky.

Karlův most

Karlův most je nejstarší most vedoucí přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší stojící most na našem území. Starší už je jen kamenný most v Písku. V roce 1342 byl stržen při jarním tání ledů předchozí Juditin most z 12. století, a tak nechal Karel IV. postavit most nový. Název „Karlův most“ se začal používat až v 2. polovině 19. století, předtím byl označovaný pouze jako „kamenný“ nebo „pražský“. 

Katedrála svatého Víta

Katedrála svatého Víta je nejvýznamnější kostel římskokatolické církve u nás. Jeho věž měří bezmála 100 m a je třetí nejvyšší kostelní věží v České republice. Stavba stojí na místě původní rotundy svatého Víta, kterou nechal jako soukromou kapli vystavět svatý Václav okolo roku 930. Od 10. století je sídlem pražských biskupů a později arcibiskupů. V roce 1344 byla zahájena přestavba původní baziliky na katedrálu, hlavním architektem byl Matyáš z Arrasu.

Reklama

Vyšehrad

Archeologické vykopávky zde odhalily nejstarší osídlení už z konce 4. tisíciletí př. n. l. Nicméně původní hradiště bylo založeno až ve druhé polovině 10. století. V 11. století zde sídlil první český král Vratislav I., který zde založil vyšehradskou kapitolu. V roce 1420 byl Vyšehrad vypálen Husity a v polovině 17. století přestavěn na barokní pevnost. 

Staroměstské náměstí

Už v 11. století zde bylo tržiště s pravidelnými trhy. Po jeho obvodu stojí významné historické stavby jako Staroměstská radnice s Orlojem, Týnský chrám, husitský kostel svatého Mikuláše a další. Konaly se tu mnohé zásadní události našich dějin, jako například poprava 27 českých pánů v roce 1621.

Jak jste na tom se znalostmi o pražských památkách vy? Ověřte si to v našem kvízu.

 

Reklama
Reklama