Seznamte se s podvodníkem, který prodal Brooklynský most – mnohokrát

Seznamte se s podvodníkem, který prodal Brooklynský most – mnohokrát

Foto: PQN Studios / Shutterstock

Aktualizováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ošidit lidi o tisíce dolarů na konci 19. a na začátku 20. století vyžadovalo trochu více úsilí než v současnosti, ale bylo to možné. Dlouholetý podvodník George C. Parker v tom byl profík.

Ošidit lidi o tisíce dolarů na konci 19. a na začátku 20. století vyžadovalo trochu více úsilí než v současnosti, ale bylo to možné. Dlouholetý podvodník George C. Parker v tom byl profík.

V té době miliony přistěhovalců hledajících lepší život vstoupily do Spojených států „zlatými dveřmi“, známými jako New York City. Zbídačení a plni očekávání byli dokonalým cílem pro podvodníky jako Parker. Prohnaný a bezohledný Parker využil naivních imigrantů a turistů tak, že jim prodal budovy a památky, které nikdy ani nevlastnil. Nakonec mu jeho přečiny vynesly doživotí ve věznici Sing Sing, kde zemřel – ale ne dříve, než si vydělal pěkný groš tím, že se vyhýbal zákonu a podváděl cizince.

Za dychtivost se Parkerovi platí

Parkerův švindl s Brooklynským mostem začal pravděpodobně v 80. letech 19. století. Lest byla poměrně jednoduchá: Parker vyslídil cestující, kteří nedávno dorazili do New Yorku, přesvědčil je, že je vlastníkem Brooklynského mostu, a prodal ho těmto dychtivým investorům až za 50 000 dolarů. Okouzlil své oběti tak, že si myslely, jak snadno vydělají, když budou lidem účtovat poplatky za přístup na most. 

Brzy by se pokusili postavit na silnici mýtné budky. Ale jejich nový podnik – navržený jako lukrativní byznys a slibný začátek života ve Velkém jablku – byl předurčen k neúspěchu. Policie zastavila jejich pokusy o kontrolu vjezdu na most a všechny jejich sny o zbohatnutí na drobných poplatků od řidičů byly zmařeny. 

Nakonec začali úředníci na vstupním ostrově Ellis Island rozdávat nově příchozím karty s upozorněním: „Veřejné budovy ani ulice se koupit nedají.“

Reklama
Brooklynský most, New York, USA. Fotka od Michal Ludwiczak / Shutterstock

Velmi „slušná kariéra“

Parker byl kariérním zločincem v každém ohledu. Občas se vydával za vězeňského dozorce nebo kapitána lodi. Podle článku v Olean Evening Times měl nejméně šest pseudonymů, včetně Jamese J. O'Briena, Wardena Kennedyho, pana Robertse a pana Taylora. V roce 1928 The New York Times napsal, že byl zatčen muž jménem William McCloundy, také známý jako IOU O'Brien. Jak se ukázalo, byl to jen další z Parkerových aliasů – v tomto případě ten, který použil k prodeji deset pozemků Maxe Schmeyera, které nevlastnil. Detektivové našli Parkera, jak měří dvorek v Asbury Parku. „Jen díky tomu, že byl zatčen, sdělil policii, že by byl schopen prodat pozemek za 17 000 dolarů," uvedl další článek v Timesech.

Prodat se dá VŠE

Parker byl ve své práci tak dobrý, že se mu podařilo „prodat“ Sochu svobody, Madison Square Garden, hrobku Ulyssese S. Granta a Metropolitní muzeum umění a také čtyři pozemky v City Hall Park za 25 000 dolarů. Nedokázal se však vyhnout dopadení a několikrát se dostal do vězení za krádež, padělání a vydávání se za policistu.

Parkerův pád

Je nepravděpodobné, že by Parker léta prodával Brooklynský most až dvakrát týdně, což tvrdil. Ale jeho podvod byl mnohokrát úspěšný a měl současníky, kteří byli stejně ochotní okrádat nic netušící nadšence za rychlý peníz, včetně Reeda C. Waddella a bratrů Gondorfových.

Po desetiletích intrik to byl šek na 150 dolarů, který poslal Parkera nadobro do vězení. Podle článku listu Olean Evening Times se šek „odrazil ode dna s překvapivou elasticitou.„Podle newyorských Baumesových zákonů museli být lidé odsouzení za čtvrtý trestný čin uvězněni na doživotí. Takže v roce 1928 soudce Alonzo G. McLaughlin u okresního soudu v Kings odsoudil Parkera na doživotí ve věznici Sing Sing. Parker zemřel roku 1937 a byl pohřben na vězeňském hřbitově.

Jestli tomu věříte…

Kšefty kolem Brooklynského mostu utichly koncem 20. let, protože více lidí si uvědomovalo, že jde o podvod. Ale Parkerova hanebnost žije dál ve větě, kterou jste možná slyšeli: „Jestli tomu věříte, mám v Brooklynu most, který vám prodám.“

Reklama
Zdroj článku:
Reklama