Jak dlouho byste cestovali ze země na Mars letadlem, autem či dokonce pěšky? Spočítali jsme to za vás

Jak dlouho byste cestovali ze země na Mars letadlem, autem či dokonce pěšky? Spočítali jsme to za vás

Foto: Dotted Yeti/ Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mars bude první cizí planetou a druhým přírodním vesmírným tělesem, na které vkročí člověk. Cesta k tomu ale povede dlouhá a klikatá. Častou otázkou v této souvislosti je, jak dlouho se na Mars cestuje.

Jak daleko je Mars od Země? Jak kdy…

Na první pohled by se laikovi mohlo zdát, že stačí z tabulek vyčíst vzdálenost Marsu od Země a vydělit jí rychlostí dopravního prostředku, který bychom chtěli pro cestu použít. Situace je ale o něco složitější.

V první řadě je třeba si uvědomit, že vzdálenost obou planet není konstantní, nýbrž se neustále mění. Obě planety putují po svých eliptických oběžných drahách a svojí vlastní rychlostí. Výsledkem je, že vzdálenost mezi námi a naším planetárním sousedem se může měnit v rozmezí od 54,6 milionů kilometrů až po 401 milionů kilometrů. Jako průměrná vzdálenost se udává 225 milionů kilometrů.   

Přímky ve vesmíru nefungují

Každý planetární cestovatel, který by se chtěl vydat ze Země na Mars si musí především nejprve zvolit vhodnou trajektorii, kterou však rozhodně není přímka. Jak Země, tak Mars se pohybují a v době startu jsou ve zcela jiné vzájemné poloze než potom. Výsledná trajektorie bude proto zakřivená.

Je třeba vzít v potaz mnoho faktorů jako je rychlost sondy nebo kosmické lodi apod., Zdroj: Dima Zel/ Shutterstock

Při plánování nejvhodnější dráhy je třeba vzít v potaz celkovou uraženou vzdálenost, ale také rychlost dané sondy nebo kosmické lodi. Problém je, že k vyvinutí vyšší rychlosti je třeba více energie a tedy paliva, čímž ovšem naroste hmotnost a proto potřebujeme… chvíle napětí… více paliva. Tento nekonečný cyklus je ale třeba někde utnout, takže skutečnou rychlost je vždy třeba chápat jako výsledek optimalizace obrovského množství parametrů, na kterých let závisí.

Startovní okno

Podoba zmíněné trajektorie pro let ze Země na Mars je v zásadě dobře známá a je možné jí měnit jen v určitém rozsahu (nazývá se Hohmannova trajektorie). Doba letu tak závisí na tom, kdy loď odstartuje. Období vhodné pros start – tedy období, které umožní cestu za přijatelných podmínek – se nazývá startovní okno a pro Mars se otevírá jednou za dva roky s tím, že vždy trvá pouze několik dní.

Reklama

Cesty v minulosti

Nastínili jsme, na čem všem závisí doba letu na Mars, tj. na vlastní lodi, jejím pohonu, množství paliva i na době, kdy ze Země odstartuje a na tom, v jaké vzájemné poloze se planety nacházejí. V minulosti jsme tak mohli pozorovat lety sond na Mars trvající 128 dní (sonda Mariner 7 v roce 1965), stejně jako 333 dní (sonda Viking 2). Pro let s lidskou posádkou by se plánovači nepochybně snažili vybrat let s co nejkratší dobou, aby minimalizovali rizika.

Jak dlouho bychom tedy na Mars letěli?

Z výše uvedeného je patrné, že přesnou dobu trvání pilotované mise na Mars v tuto chvíle neznáme, nevíme totiž jaké parametry bude mít kosmická loď, která astronauty poveze, ani kdy přesně odstartuje. Můžeme ale odhadovat, že ze Země na Mars by se první průzkumníci měli dostat za nějakých 9 měsíců (180 dní).

Cesta na Mars by byla dlouhá a náročná, Zdroj: Alones/ Shutterstock

Zdá se vám to dlouhé? Porovnejme to s tím, jak dlouho bychom se tam přepravovali konvenčními dopravními prostředky (pokud by to tedy bylo možné a na Mars by vedla cesta). I pokud vezmeme nejmenší možnou vzdálenost (ta skutečná bude vždy větší, viz výše), tj. 56 milionů kilometrů, letadlem s rychlostí 900 km/h bychom letěli na Mars více než 7 let.

Autem, pokud byste na to „šlápli“ a jeli celou dobu 150 km/h, by to trvalo více než 42 let. A pokud byste se chtěli projít, při průměrné rychlosti 3 km/h byste museli šlapat bez zastávky 2130 let. Lépe je na tom kapitán Kirk se svojí hvězdnou lodí Enterprise schopnou nadsvětelné rychlosti (které samozřejmě v reálu na rozdíl od filmu dosáhnout nelze). Světlo totiž letí k Marsu - ve chvíli, kdy je Zemi nejblíže - pouhé 3 minuty. I vzdálenost k Marsu je ale jen malou ochutnávkou vzdáleností, které jsou ve vesmíru běžné. Cesty k dalším planetám nebo dokonce hvězdám jsou ještě mnohem a mnohem delší a náročnější.

Reklama
Reklama