KVÍZ: Karel IV. a jeho 4 osudové ženy. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v manželkách Otce vlasti

KVÍZ: Karel IV. a jeho 4 osudové ženy. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v manželkách Otce vlasti

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Karel IV. (1316–1378) se poprvé ženil už v 7 letech. K jeho smůle mu však první tři manželky zemřely jako velmi mladé, a tak se ve věku 47 let oženil počtvrté s mladičkou Alžbětou Pomořanskou.

Všechna Karlova manželství měla čistě politický důvod – zajištění potomků a posílení mocenského vlivu. Se všemi svými manželkami měl podle dobových záznamů harmonický vztah, a dvě z nich dokonce velmi miloval.

Blanka z Valois (1316–1348)

Karel byl v 7 letech poslán na výchovu k francouzskému dvoru, kde byl posléze oženěn se stejně starou královou sestřenicí, Markétou z Valois. Té se kvůli jejímu vzhledu říkalo Blanka („blanc“ je francouzsky bílý). Manželé spolu začali žít až v dospělosti. Karel a drobná plavovlasá Blanka k sobě chovali vřelé city. Blanka však ve věku 32 let zemřela, pravděpodobně na tuberkulózu. Z prvního manželství vzešly dvě dcery.

Anna Falcká (1329–1353)

Po smrti Blanky si Karel nejprve vybral anglickou princeznu Isabelu. Nakonec se však rozhodl pro Annou Falckou, krásnou dceru rýnského falckraběte a kurfiřta. Sňatek s o 13 let mladší Annou mu významně pomohl stát se římským císařem. V roce 1350 se Karlovi narodil první syn, Václav, který však ve dvou letech zemřel, a za rok jej následovala také 23letá Anna. Příčinou její smrti mohl být pád z koně.

Anna Svídnická (1339–1362)

O půl roku později Karel pojal za choť 14letou Annu Svídnickou, kterou původně zvažoval jako manželku zemřelému synu Václavovi. Anna měla vysokou štíhlou postavu a dlouhé vlnité blond vlasy. Kromě toho byla také velmi inteligentní a zbožná. O 23 let starší Karel k ní zahořel hlubokou láskou, dokonce mnohem větší než k první ženě Blance. Anna porodila tři děti, z nichž syn Václav IV. se po otcově smrti stal králem. V roce 1362 však Anna zemřela při porodu třetího dítěte. Bylo jí 23 let.

Reklama

Alžběta Pomořanská (1346/7–1393)

Necelý rok po smrti Anny se Karel oženil počtvrté. Jeho vyvolenou se stala Alžběta (Eliška) Pomořanská. Karlovi bylo tehdy 47 let a Alžbětě pouze 16 let. Alžběta však byla jiná než její předchůdkyně, byla urostlá, kypící zdravím a také rázná a cílevědomá. Karlovi porodila šest dětí, z toho čtyři syny. Jejich nejstarší syn Zikmund se později stal českým a uherským králem a římským císařem. Šťastné manželství trvalo dlouhých 15 let až do roku 1378, kdy Karel IV. zemřel. Alžběta žila až do své smrti v roce 1393 v ústraní na svém sídle v Hradci Králové.

Potvrďte si svoje vědomosti v našem kvízu.

Reklama
Reklama