Mýty a legendy ze světa: Kanibal z hostince ve vesnici Złe Mięso

Mýty a legendy ze světa: Kanibal z hostince ve vesnici Złe Mięso

Foto: Milje Ivan / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Snad každý zná ve svém okolí místo, jehož jméno se výrazně liší od ostatních a neví se, k čemu se váže. Tak je tomu i v polské oblasti Czerska v Pomořském vojvodství, kde na trase bývalé obchodní stezky leží vesnice Złe Mięso.

Kdo vymyslel toto jméno? Proč na takovém místě? Při bližším zkoumání a rozboru starých příběhů se ukáže, že podivné jméno může ukrývat příběh z pekla.

Na břehu řeky Wda byl odnepaměti hostinec, což je zřejmé, protože někde si unavení kupci jedoucí do Gdaňsku museli před další cestou odpočinout. Hostinec, jak tomu bývalo za starých časů, přecházel jako dědictví z generace na generaci. Nakonec se dostal do majetku hostinského, který podnik dostal pro nedostatek kuchařského talentu do širokého povědomí kolemjdoucích. 

Do chudoby vstoupila „naděje“

Na selském dvoře se usadila chudoba a do očí se díval hlad. Situace byla tak hrozivá, že se hostinský nemohl najíst, o hostech nemluvě. Dokonce i myši prohlásily, že z této pece nezbude žádný chléb, a přestěhovaly se do blízkých farem.

Jednoho dne silný vítr ohýbal stromy u silnice a oblast zahalil prudký déšť, který omezoval viditelnost tak, že jste neviděli vlastní nataženou ruku. Hospodský, který se chystal každým dnem podnik zavřít, uslyšel koně a za chvíli se se skřípěním otevřely dveře. Vstoupil bohatý obchodník, unavený z cesty, jenž se chtěl schovat před bouří, pozdravil hostinského a požádal o pohostinnost.

Je to dar osudu, pomyslel si majitel, hluboce se před neznámým uklonil a odešel do kuchyně. Tam bez dlouhého přemýšlení popadl zrezivělý sekáček a vrátil se do lokálu. Stačila jedna rána a obchodník mu ležel mrtvý u nohou. 

Z čepele ještě ani neukápla poslední kapka krve a vrahovu mysl napadla další krutost: Tolik masa přijde nazmar? Po tolika dnech hladovění? Tak to nemůže skončit! Zručnou rukou řezníka rozřezal kupcovu mrtvolu. Odřezal všechno maso a z kostí uvařil vývar.

Reklama

Maso jelo…

Obchodníkův ukradený majetek vynaložil hostinský na rekonstrukci chátrajícího hostince a po nějaké době začali hosté jeho statek opět navštěvovat. Hostinský zbohatl než kdokoli jiný v okolí. Jeho hostinec získal slávu a nejchválenějším pokrmem se ukázalo být maso. Vařil, udil a dělal výborné uzeniny. Zákazníci byli nadšeni.

Po nějaké době se však v oblasti začaly objevovat celé pohřešované rodiny, kterých bylo stále více, a netrvalo dlouho, a vyšla najevo děsivá pravda. V okolí hostince byly nalezeny jámy s nevyčíslitelným množstvím lidských kostí a kanibal byl odsouzen k trestu smrti.

Navzdory uplynulým staletím zůstala vzpomínka na tyto události, o čemž svědčí i název obce Złe Mięso.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama