Kvíz: Vyzkoušejte své znalosti a správně určete okres na slepé mapě Česka

Kvíz: Vyzkoušejte své znalosti a správně určete okres na slepé mapě Česka

Foto: Alliance Images / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Česká republika se dělí na 14 samosprávných krajů a 6 253 obcí. Mimopražské území se dělí na 76 okresů. Ovšem k 1. 1. 2003 byly zrušeny okresní úřady a jejich pravomoci tak přešly na obce s rozšířenou působností.

Okresy ČR

Zjednodušeně tak můžeme říci, že okresy pochopitelně dále existují, ačkoliv jejich pravomoci převzaly jednotlivá města, a tak v povědomí nejmladší generace je pojem okres již značně mlžný. K situaci navíc přispěla reforma registrace vozidel. V minulosti byla vozidla přísně evidována na majitele a okres jeho bydliště, což bylo na první pohled patrné z SPZ vozidla. Prostě jsme věděli, že řidič, který krouhá zatáčky v Dacii je z Karlových Varů a ten, který se plazí jako šnek je třeba z Litoměřic.

Okresy vznikly v roce 1960, ovšem nyní jim odzvonilo, pozbyly svoji vážnost, a ačkoliv existují, jejich kompetence převzaly úřady měst s rozšířenou působností.

Rozdělení okresů

Názorné rozdělení okresů se svými městy s rozšířenou působností si můžete prohlédnout na těchto stránkách.

Kde který okres leží, jak je veliký a jak lidnatý

Nyní opravdu už není jednoduché zorientovat se v jednotlivých okresech a obzvlášť těžké bude vybavit si jejich polohu v rámci kraje, natož pak v rámci celé České republiky.

Tušíte, který okres má největší rozlohu? Jsou to Klatovy s rozlohou 1 945  km².

Reklama

A nejlidnatější okres? Je to Brno-město se svými 379 466 obyvateli. Je to také okres s nejmenší rozlohou a přitom nejhustším zalidněním.

A nyní už ke kvízu. Zkuste, jak jste na tom s okresy vy. Máte představu kde který, leží? Slepá mapa vám to prozradí.

 

Reklama
Reklama