Kvíz: Vyzkoušejte, jak dobře znáte české hity z období minulého století

Kvíz: Vyzkoušejte, jak dobře znáte české hity z období minulého století

Foto: Pavel Gwužď / Nextfoto

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

K 20. století neodmyslitelně patří české hudební klasiky. V té době nezpívala pouze Marie Rottrová, Karel Gott nebo Hana Zagorová. Koncertovala i velká spousta dalších umělců. S naším kvízem nejenom zjistíte, jak dobře si skladby pamatujete. Můžete si tak připomenout i spoustu již zapomenutých skladeb.

Wanastowi Vjecy fungují již více než 30 let

Kapela s poněkud zvláštním názvem Wanastowi Vjecy vznikla již v roce 1988. Od začátku svého působení až do současnosti se věnuje především rockové a punkové hudbě. Jejími členy jsou zpěvák Robert Kodym, kytarista Tomáš Vartecký, baskytarista Radek Havlíček a bubeník Štěpán Smetáček. Skupina je známá také pod zkratkou WV. Mezi její nejznámější skladby patří písně jako Andělé, Sbírka zvadlejch růží, Slečna Anna je za vodou nebo V princeznách.

Kapela původně vznikla pouze kvůli složení skladeb k dokumentu

Poměrně pozoruhodný je způsob založení kapely. Ta totiž původně nevznikla za účelem koncertování, bavení lidí a vydávání desek. Důvod byl daleko prostší. Šlo totiž pouze o studijní projekt pro hudbu k dokumentu o punkové muzice a jejích představitelích. Kvůli této příležitosti vznikly čtyři skladby. Mezi ně patří písně Woni, Wona je hotowá nebo Olé. Až v roce 1992 se z WV stala klasická hudební skupina. Ta se stala okamžitě velmi populární. Známé v té době byly písně Sbírka zvadlejch růží nebo Nahá. Za svou kariéru vydala kapela hned 9 desek. Poslední album vydané v roce 2016 nese název Alchymie.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama