Kvíz: Doplňte názvy největších českých hitů z 90. let. Kdo nedá správně alespoň 8 písniček z 10, měl by se stydět

Kvíz: Doplňte názvy největších českých hitů z 90. let. Kdo nedá správně alespoň 8 písniček z 10, měl by se stydět

Foto: GeXeS / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Broukáte si rádi české hity minulého století? V našem kvízu si můžete vyzkoušet, zda znáte názvy skladeb, které vznikly v devadesátkách. Zazpívat písničku je jedna věc, jak moc dobře jste ale na tom s jejich celými názvy?

V devadesátkách vznikl legendární song skupiny Buty

Kapelou, která se proslavila především skladbou Mám jednu rukou dlouhou, je známá česká kapela Buty. Ta koncertuje již více než třicet let. V roce 1986 ji založil Radek Pastrňák a Richard Kroczek. A to jako skupinu, která nemá tak úplně vyhraněný styl. Hraje písně různých žánrů od rocku, folku, country až po reggae nebo jazz. Své písně navíc kapela ozvláštňuje texty, které jen tak z hlavy nedostanete. Zaslechnout je můžeme nejenom v rádiích, ale také ve spoustě českých filmů.

Buty dokázala získat i Českého lva či cenu Anděl

To, že se jedná o úspěšnou českou skupinu, dokazují i ocenění, která dokázala kapela získat. Hned třikrát skupina vyhrála cenu Anděl. Získala také Českého lva za hudbu k filmu Jízda. To se psal rok 1994. V letech 2007 a 2010 ale kapela nominaci na Českého lva neproměnila. Nepodařilo se to za hudbu k filmu Tajnosti ani k filmu Mamas & Papas.

Za dobu svého působení skupina vydala osm alb. I v nich se mísí různé žánry. Debutovala s albem Pískej si, pískej. Poslední vydanou deskou je v roce 2012 deska Duperele. Legendární jsou jejich písně Nad stádem koní, František, Chtěl bych se jmenovat Jan nebo Píseň práce.

 

Reklama
Zdroj článku:
Reklama