Kvíz: Takto se bavila hudbou starší generace. Připomeňme si české hity 80. a 90. let

Kvíz: Takto se bavila hudbou starší generace. Připomeňme si české hity 80. a 90. let

Foto: brainpencil / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V rádiu se dala zaslechnout opravdu chytlavá melodie s dobrými texty. Dnešní mládež by tyto texty nejspíše nebavily. V každé dekádě jsme byli zvyklí na něco jiného. Poznáte největší hity 80. a 90. let?

Takto se bavila hudbou starší generace. Připomeňme si české hity 80. a 90. let

Metal a rock, ale také jiná hudba. Vliv světové hudby se stal patrným také na české scéně. Zpěváci chtěli zaujmout, odlišit se od ostatních. Skládali svou originální hudbu nebo si texty nechávali psát někým jiným. Každopádně se většinou inspirovali minulými dekádami. To záleželo na jejich vkusu a hlavně věku.

Ano, právě v 80. a 90. letech jsme se mohli setkat se zpěváky a zpěvačkami, kteří se od sebe velmi lišili. A v tom je to kouzlo. Byli tak odlišní, že každý si našel svůj vlastní styl.

Ať už nás bavila jakákoli hudba, nemůžeme popřít, že existovaly hity, které známe všichni do jednoho, pokud jsme vyrůstali právě v této době.

Některé písně, jako například Není nutno, častokrát označovaná jako Vadí nevadí, se pro naši mysl staly téměř lidovými. Nikdy jsme si nezjistili, kdo je napsal, ale jsou extrémně chytlavé a zpíváme je dodnes.

Také některé filmové písně navždy utkvěly v našich hlavách a nyní nám přijde, že kdyby nikdy nebyly napsány, byli bychom ochuzeni o něco dobrého, něco s dobrým taktem. Řadu z nich si spojujeme s filmy, kdežto jiné nám připomínají zpěváky v jejich nejlepších letech.

Reklama

A některé písně mají nezapomenutelnou melodii, jako starý dobrý Sandokan, před jehož vlivem neutekl nikdo, kdo byl v oné době již na světě.

Vybavují se vám stovky melodií, když si vzpomenete na 80. a 90. léta? Zjistěte si v našem kvízu, jak na tom skutečně jste se staršími písněmi. Přečtěte si úryvek z písně a tipněte si, o jakou skladbu se jedná. Dosáhnete plného počtu bodů?

Společně jsme si vzpomněli na mnoho melodií, které byly uvězněny v našem podvědomí. Vzdejme hold lidem, kteří se podíleli na vzniku těchto skladeb. Myslíme si, že si to právem zaslouží.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama