Hypertrichóza: Za hranicemi syndromu vlkodlaka

Hypertrichóza: Za hranicemi syndromu vlkodlaka

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

„Jsi chlupatý jak vlk.“ Už vám to někdo někdy řekl? Nelekejte se, zřejmě to nebude tak vážné. Syndrom vlkodlaka nicméně fascinuje lidskou společnost od nepaměti. Hypertrichóza, často označovaná jako syndrom vlkodlaka, představuje neobvyklý stav charakterizovaný nadměrným růstem vlasů po celém těle.

Hypertrichóza, někdy nazývaná „syndrom vlkodlaka“, je velmi vzácným onemocněním s méně než 100 zdokumentovanými případy po celém světě. V roce 1995 vědci lokalizovali mutaci na části chromozomu X u mexické rodiny trpící hypertrichózou.

U mužů s tímto syndromem rostou vlasy na obličeji a víčkách, zatímco ženy mají tlusté chomáče vlasů na těle. V březnu byla thajská dívka s touto podmínkou zapsána do Guinnessovy knihy rekordů jako nejvlasatější dítě na světě. Tím ale nekončíme; výzkumníci našli novou mutaci u muže s kongenitální hypertrichózou v Číně. Xue Zhang, profesor medicínské genetiky na Pekingské univerzitě, testoval muže a jeho rodinu a zjistil další úsek genů na chromozomu X. Později výzkumníci u mexické rodiny také identifikovali další úsek genů (odlišný od čínského muže) na stejném místě jejich X chromozomů.

Podle studie, publikované ve vydání amerického časopisu lidské genetiky, by nadbytečné DNA mohlo zapnout gen zodpovědný za nadměrný růst vlasů. Studie navrhuje jako viníka gen zvaný SOX3, který hraje roli ve růstu vlasů.

„Kdyby se skutečně ukázalo, že vložené sekvence aktivují gen, který může spustit růst vlasů, mohlo by to v budoucnu slibovat léčbu plešatosti nebo hirsutismu (nadměrný růst vlasů), zejména pokud bychom dokázali vytvořit způsoby, jak tohoto dosáhnout pomocí léků nebo jiných prostředků,“ uvedla Pragna Patel z univerzity v Jižní Karolíně, která se podílela na studii.

Dívka narozená s „vlkodlačím syndromem“ se setkala s malajskými monarchy

Dvouletá Adik Missclyen se setkala s králem Malajsie a byla označena jako „dítě z nebe“. I přes její neobvyklou nemoc, která způsobuje nadměrný růst vlasů, setkání s králem a královnou bylo pro ni emocionálním zážitkem. Její otec byl nadšen a vyzdvihl setkání s panovníky. I když Adik často čelí nevraživým pohledům cizinců, a dokonce i posměškům, královské setkání bylo pro ni výjimečným a povzbudivým okamžikem.

Reklama

Případ hypertrichózy není izolovaný, ale i přes nemoc se rodina snaží zajistit Adik dobré zdraví a pravidelné kontroly. Hypertrichóza nemá zatím lék a postižení jedinci se snaží minimalizovat růst vlasů různými metodami odstraňování vlasů.

Kde se bere a jak se projevuje?

Původ hypertrichózy zůstává záhadou, předpokládá se, že pramení z genetických poruch nebo spontánních mutací. Zatímco kongenitální hypertrichóza často má rodinné vazby, získaná hypertrichóza má kořeny v různých faktorech, od podvýživy po určité léky a kožní stavy.

Hypertrichóza vyvolává nadměrný růst vlasů, který se liší druhy – lanugem, vellus a terminálními vlasy. Závažnost a rozložení vlasů se může lišit v závislosti na věku a pohlaví. I když neexistuje lék, řízení symptomů je klíčové. Krátkodobé metody odstranění vlasů poskytují úlevu, avšak dlouhodobá řešení jako elektrolýza nebo laserové ošetření nabízejí trvalé výsledky. Hypertrichóza představuje složitou lékařskou záhadu často spojenou s podkladovými stavy, což vyžaduje přizpůsobené přístupy ke zmírnění symptomů a zvládnutí jejího dopadu.

Reklama
Reklama