Al Capone si dal od zločineckého života přestávku a stal se účetním ve stavební firmě. Proč se tak stalo a co bylo dál?

Al Capone si dal od zločineckého života přestávku a stal se účetním ve stavební firmě. Proč se tak stalo a co bylo dál?

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mafiánský boss Al Capone byl brutalitou a násilím pověstný již od dob svého dospívání. Tuto špatnou cestu chtěl sice v dospělosti opustit, osud tomu ale chtěl jinak. Aby finančně podpořil svou rodinu, trestnou činnost páchal až do své smrti.

Na základní škole patřil k brutálním žákům

Al Capone měl problémy se zákonem i spořádaným životem již od svého mládí. Na základní škole napadal spolužáky. Stěžoval si na něj nejeden učitel a jednu ze svých učitelek i brutálně napadl. Ze školy byl nakonec vyhozen. Asi tak není žádným překvapením, že se začal věnovat zločinu na plné obrátky.

Kriminální talent dokázal ihned zúročit

Frank Yale mu důvěřoval natolik, že mohl vést vlastní sít hazardních heren. I přesto, že již byl v roce 1918 ženatý, věnoval se bujarému životu. Kvůli tomu tak své ženě nebyl úplně věrný. Užíval si peněz i moci, která z jeho postavení vyplývala. Svou ženu nadevše miloval a ctil i celou svou rodinu. To mu ale nebránilo v pravidelných návštěvách nevěstinců. Ty se mu staly osudným. Od jedné z prostitutek se pravděpodobně nakazil syfilidou.

Nemoc jej na pár měsíců změnila

Právě tato nemoc mohla dopomoci k jeho zásadnímu rozhodnutí začít s životem bez zločinu. Ihned poté, co se k takto důležitému kroku odhodlal, přesunul se s rodinou do Baltimoru. Oproti New Yorku začal žít skoro až nudný život účetního. Pracoval ve stavební firmě Aiello Construction Company.

Kvůli smrti otce se ke zločinu vrátil

Tato jeho část života ale netrvala příliš dlouho. Když se k němu v listopadu 1918 donesla zpráva o smrti otce, okamžitě začal jednat. Protože cítil zodpovědnost za svou rodinu, opět se navrátil ke zločineckému gangu. Měl tak jistotu, že matku i své sourozence dokáže finančně zajistit.

Do karet mu hrála i spolupráce s Torriem, který jej naučil vše potřebné. Nejenže spravoval nevěstince, věnoval se i obchodu s drogami a zpronevěře peněz. Do Chicaga se přesunul i se svou rodinou. Protože si byl vědom nebezpečí, které jemu i manželce se synem může hrozit, nechal svůj dům předělat na pevnost.

Reklama

Od té doby, co se přesunul do Chicaga, rozhodně již nikdy nemyslel na to, že by s mafiánskou profesí někdy skončil. Nahradil Torria v jeho funkci a stal se ještě úspěšnějším. Protože nešel pro ránu daleko, podmanil si celý mafiánský svět. Díky tomu si i během pobytu ve vězení, kam byl poslán za daňové podvody, mohl užívat alespoň částečnou svobodu. Ta mu skončila až s přesunem do nechvalně proslulého Alcatrazu.

U legálního povolání bohužel nevydržel

Nebezpečný mafiánský život přinesl Al Caponovi nejenom bohatství či luxusní domy. Bujarým životem přišel k syfilidě. Ta jej sice na pár měsíců přiměla ke skončení páchání trestné činnosti, na sklonku života ale významně přispěla k jeho infarktu a demenci. Právě infarkt mu byl osudným a on na něj v roce 1947 zemřel.

Reklama
Reklama