Masakr na svatého Valentýna – řádění mafie v Chicagu vrcholí

Masakr na svatého Valentýna – řádění mafie v Chicagu vrcholí

Foto: APK / Creative commons, CC-BY-SA

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Prohibice v Chicagu ve 20. a 30. letech 20. století měla opačný důsledek, než se očekávalo. Způsobila pivní válku, která vedla až k masakru na svatého Valentýna. Rozhodně však nešlo o žádnou romantiku.

Prohibice v Chicagu

Prohibice v USA znamenala pouze jediné – zákaz alkoholu. O kriminalizaci této látky, která je v dnešní době volně dostupná, se v USA usilovalo již od 19. století. Převratným se v této problematice stal Webb-Kenyonův zákon, který kriminalizoval dovoz alkoholu do USA v případě, že by se tím porušil zákon vztahující se na danou oblast, kam má být alkohol dovezen.

V roce 1919 byl dokonce schválen zákon, který navrhl Andrew Volstead. Tento „zákon o prohibici“ definitivně zakazoval distribuci, produkci, dovoz, vývoz nebo skladování či vlastnictví alkoholu.

Masakr na sv. Valentýna

Událost, která se odehrála v roce 1929, se do dnešních dob nedá brát jako zcela uzavřená. Šlo o jeden ze způsobů, jak se v té době řešily mafiánské války.

V tomto konkrétním případě šlo o spor mezi mafií Bugse Marona a známého Al Caponeho, který se týkal právě obchodování s alkoholem v období prohibice, díky níž se právě Capone propracoval na vrchol chicagské mafie.

Masakr, který se odehrál přesně ve čtvrtek, s datem 14. února, si vyžádal sedm obětí. Celá situace proběhla ve skladu, ke kterému přijelo policejní auto se dvěma policisty a dvěma muži, kteří měli civilní oblečení (pravděpodobně šlo o detektivy). Oba dva civilové byli ozbrojení samopalem Thompson.

Ve skladu již čekalo 7 mužů, kteří patřili pod křídlo Bugse Marona. Bohužel není přesně známo, jak se situace ve skladu vyhrotila, nicméně z pozdější kriminalistické verze vyplynulo, že se mafiáni nechali zatknout. Avšak místo toho, aby je policisté spoutali, je postavili ke zdi a vystříleli do nich všechny zásobníky.

Reklama
Vražda sedmi mužů
Vražda sedmi mužů | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Policisté se poté odebrali do policejního auta a odjeli, přičemž dodnes nejsou známé identity mužů v civilu, kteří doprovázeli uniformované policisty.

Tuto chladnokrevnou popravu sice přežil jeden z mafiánů, konkrétně se jmenoval Frank Gusenberg, nicméně jakožto věrný člen mafie řekl policii pouze: „Nikdo mě nestřelil.“ Toho dne v nemocnici podlehl čtrnácti střelným ranám, které mu toho dne způsobila korupce a vláda prohibicového bosse, Al Caponeho.

Capone vinní Marona a naopak

Bugs Moran se valentýnského masakru nezúčastnil, neboť se zdržel u kadeřníka, a když se opožděně dostavil na místo činu, kde na něj čekali jeho kumpáni, uviděl policejní auto a utekl.

Provedení a styl korupce, která zavinila smrt jeho mužů, ho však přesvědčila, že organizátorem tohoto činu je samozřejmě Al Capone. Ten v té době trávil čas na Floridě a přes noviny vzkázal světu, že vrahem je jistě Moran.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama