Jsou zakalené kostky ledu v nápoji zkažené? Zde je vysvětlení

Jsou zakalené kostky ledu v nápoji zkažené? Zde je vysvětlení

Foto: AntonMatyukha / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Pokud si rádi dáváte do nápojů kostky ledu, určitě jste si už všimli, že většina z nich je uvnitř poněkud „zakalená“. Ale ne rovnoměrně, blíže do centra kostky je „bělost“ jaksi sytější. Obáváte-li se, zda zmrzlá voda není zkažená, přečtěte si následující vysvětlení renomovaného chemika.

Není příliš pravděpodobné, že si doma uděláte či koupíte (ano, led se dá i koupit, ve větších řetězcích s potravinami či na čerpací stanici) „zkažené“ ledové kostky, které si potom hodíte do svého drinku. Pokud používáte standardní vodu z kohoutku či vodu balenou, většinou není závadná a uvnitř mrazených kostek neobjevíte nějakou „fosílii“. Co tam uvnitř tedy je?

Zakalení ledové kostky představuje spousta drobných vzduchových bublinek. Je to vzduch, který byl rozptýlený ve vodě a při mrznutí vody je vytlačovaný. Když se podíváte lupou, uvidíte jednotlivé bublinky, píše se doslova v knize Co Eistein vyprávěl svému holiči autora Roberta L. Wolkeho. Wolke byl americký chemik a profesor, který ve svých knihách vysvětloval každodenní jevy světa netechnickým jazykem srozumitelným všem.

Voda, která byla vystavena vzduchu, obsahuje vždycky nějaké množství jeho množství. Zvlášť vděčné jsou ryby. Ještě vděčnější jsou za skutečnost, že i když je ve vzduchu jen 21 % kyslíku, rozpouští se ve vodě rychleji než zbývajících 79 %, tvořených převážně dusíkem, potvrzuje také autor webu Fyzmatik.

Proč jsou kostičky ledu víc zakalené uprostřed než na okrajích?

Když voda mrzne, pomalu se pohybující molekuly se usazují na svých místech. Přitom vytlačují vzduch, protože pro něj tam prostě není místo. Led vzniká nejdřív po obvodu, protože tam se nejlépe zbaví tepla. Vytlačované molekuly vzduchu jsou tak uvězněné v ledovém obalu. Postupně se dostávají stále blíž středu a zesilující zeď ledu je obklopuje. Nakonec jsou natěsnané tak blízko sebe, že se sdruží do bublin. Tam zůstanou uvězněné, když voda zmrzne i uprostřed, vysvětlil jednoduše „vědeckou záhadu“ profesor chemie Robert L. Wolke.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama