Padesát let silné vášně i složitého vztahu promítali Newman a Woodwardová do svých filmů

Padesát let silné vášně i složitého vztahu promítali Newman a Woodwardová do svých filmů

Foto: 20th Century Fox -/ Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Jedna z nejikoničtějších postav zlatého Hollywoodu. Oscarový herec a režisér Paul Newman se narodil 26. ledna 1925 v bohaté židovské rodině v Shaker Heights v Ohiu. Otec byl židovského vyznání, matka zase tíhla ke katolíkům. Sám v dospělosti nevyznával žádnou víru, nicméně se označoval za Žida. 

Matka Paula byla Terézia Fecková, rodačka z vesnice Ptičie, jež se nachází blízko Humenného. Se svým původem se Newman svěřil až Václavu Havlovi, který v roce 1990 navštívil Ameriku. Vzniklo z toho však nedorozumění, že mělo jít o „české kořeny”. Vše pak uvedla na pravou míru příbuzná herce Anna Sedlárová, napsal web Mujlife.

Po 2. světové válce se Paul Newman oženil se svou první ženou Jackie Witteovou. Během studia na uznávané škole Actor's Studio v New Yorku se ale seznámil s nadějnou herečkou Joanne Woodwardovou. Po letech, v roce 1957, se při natáčení filmu Dlouhé horké léto Newman konečně znovu setkal se svou dávnou láskou z herecké školy. Dvojice se do sebe brzy zamilovala a poté, co se Newman rozvedl se svou první ženou, se v roce 1958 v Las Vegas oženil s Woodwardovou (narozena 27. února 1930 v Thomasville ve státě Georgia).

Herečtí manželé spolu měli tři dcery a do značné míry byli považováni za zlatý pár Hollywoodu - i když většinu svého soukromého života drželi pod pokličkou. Přesto se o jejich vkariérách i více než padesátiletém soužití nakonec dozvídají jejich fanoušci v Paulových memoárech či z velmi osobního dokumentárního seriálu.

Film o hvězdách

Výpravný šestidílný dokumentární seriál The Last Movie Stars (Poslední hvězdy stříbrného plátna) z roku 2022 oslavuje „záhadné osobnosti, neuvěřitelný talent a milostný příběh herců Woodwardové a Newmana“. Jeho tvůrcem je čtyřnásobný držitel nominace na Oscara Ethan Hawke. Líčí vrcholy a pády jejich vztahu.

Reklama

Zdařilý dokument zachycuje kultovní kariéru Newmana a Woodwardové a jejich desetiletí trvající manželství. Režisér Ethan Hawke vnáší do této definitivní historie jejich oddanosti umění, filantropii a sobě navzájem život a barvy. Prostřednictvím dlouho ztracených přepisů rozhovorů s Paulem, Joanne a jejich blízkými, oživených hlasy současných herců (George Clooneyho a Laury Linneyové), se nám dostává intimního pohledu v první řadě na život a kariéru páru, který později vytvořil nepřekonatelné kulturní dědictví. Výkonným producentem byl oscarový režisér a scenárista Martin Scorsese.

Recenze dokumentu na webu ČSFD byly velice kladné, jeden hodnotící jej popsal takto:

„Dechberoucí pohled do soukromí Paula Newmana a Joanne Woodward není jen o jejich hollywoodských kariérách. Je hlavě o jejich složitém soužití a o tom, jak ho promítali do svých filmů. Když řeknu, že po téhle dokumentární sérii budete Newmana vnímat úplně jinak, vůbec nepřeháním...“

Osobní vzpomínky

„Joanne zrodila sexuální bytost," stojí v úryvku zveřejněném v časopise Vanity Fair. „Zanechávali jsme po sobě všude stopy chtíče. Hotely a veřejné parky a auta z půjčovny," prozradil Newman. Popisuje, jak jednoho dne přišel domů a zjistil, že jeho žena vytvořila v jejich domě vyhrazené „doupě rozkoše".

Podle magazínu Jezebel Newman vyprávěl příběh o „doupěti rozkoše" svými vlastními slovy: „Bylo stvořeno s takovou láskou a potěšením. Dokonce, i když byly doma naše děti, chodili jsme do té [místnosti] několik večerů za týden a prostě jsme byli intimní a hluční a drsní.“

Paulův odchod

Rok poté, co v roce 2007 oznámil svůj oficiální odchod do hereckého důchodu, zemřel Paul Newman 26. září 2008 ve věku 83 let na rakovinu v přítomnosti své rodiny a blízkých, včetně manželky Joanne. Woodwardové bylo před pár dny 94 let!

Reklama
Zdroje článku:
Reklama