Možný dvojitý agent propojený s nacisty, zakladatel sekty. Záhadami opředený Aleister Crowley

Možný dvojitý agent propojený s nacisty, zakladatel sekty. Záhadami opředený Aleister Crowley

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Aleister Crowley se už od mala tak trochu vymykal standardům své i dnešní doby. Založil vlastní víru, praktikoval sexuální magii a možná pracoval jako dvojitý agent pro Brity. Kým však ve skutečnosti byl?

Raná léta

Edward Alexander Crowley, známější jako Aleister, se narodil 12. října 1875 v anglickém hrabství Warwickshire do rodiny křesťanského kazatele. I on sám byl od mala učen této víře. Po smrti svého otce – tehdy mu bylo 11 let – se však od Boha začal odvracet. Později se na znamení vzdoru vůči rodinné víře vyspal v matčině posteli s rodinnou služebnou. Bylo tedy zřejmé, že bude mladý Aleister tak trochu jiný.

Díky rodinnému jmění mohl formovat myšlenku vlastního náboženství

Aleisterův otec dokázal během života nastřádat poměrně slušné jmění, které mělo činit desítky až stovky tisíc liber a ke kterému získal mladý Crowley přístup dovršením jednadvaceti let. Tyto peníze mu do značné míry pomohly realizovat svůj plán. Nejprve se stal členem organizace Ordo Templi Orientis a později také Řádu zlatého úsvitu. Přesto sám cítil, že by rád vytvořil něco vlastního, něco, kde by mohl uplatnit svá pravidla. Tak se zrodila Theléma.

Mystická Theléma

Kniha Theléma, jíž byl Crowley autorem, pro něj sloužila jako jeho svatý text. Hlavním poselstvím spisu bylo: Dělej si co chceš. Šlo o spojení hluboké východní filozofie smíšené s magií qabbaly a dalšími západními koncepty. Zahrnul do ní také myšlenky tantrického sexu týkající se změněných stavů vědomí, užívání řady psychedelických drog a sexu k osvícení.

Aleister Crowley jako špión

Po celý jeho život lidé Crowleyho obviňovali, že pracuje pro řadu vládních agentur. Podle některých zdrojů skutečně operoval jako dvojitý agent pro britskou vládu. Crowley totiž poměrně hodně cestoval, a mohl tak být součástí celé řady špionážních misí.  

V důsledku Crowleyho vyhraněných politických názorů a reklamních akcí se rozšířily zvěsti o jeho spojení s nacisty. Sám Rudolf Hess, zástupce vůdce Adolfa Hitlera, měl aktivní zájem o jasnovidectví a okultismus a i jeho kolegové ho považovali za podivína. Když během 2. světové války záhadně zmizel nad územím Velké Británie, spekulovalo se, že se spojil právě s Crowleym.

Reklama

Špatný konec špatného člověka?

Ačkoli byl Aleister Crowley neuvěřitelně zvrácený a často pobuřující, rozhodně se svými skutky netajil. Často veřejně vystupoval jako kritik křesťanské víry, kterou jako malý chlapec podle všeho neochotně přijímal. Symboliku svého života reflektoval do své protikřesťanské filozofie, která byla protikladem Krista. Jeho okultní přesvědčení zahrnovalo kombinaci pohanství a východní filozofie. Často se tak Crowleymu připisují zásluhy za obrodu moderního pohanství.

Konspirační špionský život Aleistera Crowleyho zůstává i nadále jedním z nejzáhadnějších okultistických příběhů moderní doby. Díky kombinaci politických intrik a mistrovství v okultismu byl v mnoha ohledech obdobou Rasputina své doby. Osudnou se mu však stala jeho drogová závislost v kombinaci s neduhy neléčených nemocí. Crowley zemřel jako chudák, osamělý ve svém domě v roce 1947.

Reklama
Reklama