Kvíz: Exotické plody, které jste ještě možná nikdy nezkusili, poznáte je alespoň podle fotky?

Kvíz: Exotické plody, které jste ještě možná nikdy nezkusili, poznáte je alespoň podle fotky?

Foto: Eddy Tor Channarong / Shutterstock

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Exotické ovoce je pro nás i dnes jakýmsi neobvyklým zpestřením každodenního jídelníčku. Znáte štiplavý a poněkud zvláštní durian nebo dáte raději přednost krémové atemoyi?

Ovoce z druhého konce světa, které řada z nás neměla možnost nikdy ochutnat. Zkoušení nového a pro nás netradičního ovoce může být příjemným zpestřením každodenního jídelníčku, ale i způsob, jak si rozšířit kulinářské obzory, případně ochutnat potraviny z jiných kultur. V běžném supermarketu je ale naleznete jen stěží! Pokud zatoužíte ochutnat některou z exotických delikates, budete pro ni muset zamířit do specializovaného obchodu nebo na farmářské trhy. Pojďme si představit některé z favoritů, které si vaši pozornost určitě zaslouží.

Cherimoya – hruška, banán nebo snad malina?

Jedná se o ovoce, které pochází z oblasti Ekvádoru, Severního peru a jižní Kolumbie. Jeho chuť v sobě snoubí chuť hrušky, banánu a maliny. Je možné jíst celý plod i s dužinou, jen jadérka by se měla před konzumací odstranit.

Na pultech obchodů můžeme Cherimoyu z její domoviny naleznout jen zřídkakdy, při přepravě do vzdálenějších zemí má totiž tendenci se scvrkávat. K nám se většinou dováží z méně vzdáleného Španělska.

Rambutan – pichlavý poklad

Rambutan je malé tropické ovoce, které svou chutí připomíná tak trochu hroznové víno. Sladký plod je ovšem schován pod ostnatou červenou slupkou, kterou je zapotřebí nejprve rozlousknout. Je typický svou jemně nasládlou, pikantní chutí a květinovou vůní.

Pitahaya neboli dračí ovoce

Pitahaya, která je spíš u nás známá pod názvem dračí ovoce. Jedná se o plod, který pochází ze Střední a Jižní Ameriky, ale dnes ho můžeme najít i v Asii a dalších tropických oblastech. Svou chutí vzdáleně připomíná hrušku nebo kiwi a často toto ovoce můžeme spatřit pro svou svěžest jakou součást nejrůznějších koktejlů či ovocných salátů.

Reklama

Tento článek nabízí jen malý výčet druhů exotických plodů, které stojí za vyzkoušení. Zkusit můžete třeba netradiční durian, carambolu nebo mangostan. Případně si můžete prověřit své znalosti v kvízu zaměřeném na exotické plody.

 

Reklama
Reklama