Bill Durks: Jednooký muž, který měl tři oči

Bill Durks: Jednooký muž, který měl tři oči

Foto: Profimedia.cz

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vyčnívat i v dnešní době znamená, že se člověk snadno může stát terčem posměchu. Natož v době před téměř sto lety. Bill Durks by o tom mohl vyprávět. Kvůli svému vzhledu čelil vykořisťování i přehlížení ze strany vlastní rodiny.

Do školy nepůjdeš!

Bill Durks se narodil 13. dubna 1913 v Alabamě. Už od narození trpěl vrozeným rozštěpem obličeje, odborně známým jako frontonazální dysplazie. Bill ani jeho rodiče za to nemohli, šlo o defekt vzniklý během těhotenství. V jeho důsledku měl Bill rozštěp od rtu až k čelu. Dle některých svědectví se rovněž narodil s víčky přirostlými ke kůži a oči mu museli jako malému dítěti chirurgicky otevřít, jinak by nic neviděl.

Kvůli svému vzhledu Bill neměl možnost získat vzdělání. Ostatní děti ve škole by ho nepřijaly a jeho rodina byla příliš chudá na to, aby si mohla dovolit syna poslat do soukromé školy. I kdyby na to peníze měli, nabízí se otázka, jestli by tak učinili. Durksovi se totiž za Billa styděli a nechtěli, aby se ukazoval mezi lidmi. Místo školní docházky Bill strávil svá dětská léta prací na rodinné farmě. Kvůli nedostatku sociálních kontaktů mimo rodinu z něj vyrostl introvertní a nesmělý muž, kterému kvůli rozštěpu rtu navíc nešlo pořádně rozumět.

Kariéra na cestách

Billův život se změnil v okamžiku, kdy ve čtrnácti letech navštívil pouť. Její majitelé si ho všimli a přesvědčili ho, aby se k nim připojil. Bill díky tomu získal možnost ocitnout se mezi podobně osudem stiženými lidmi, kteří by na něj nehleděli skrze prsty. Navíc si mohl vydělat peníze.

Brzy získal přezdívku „tříoký muž“. Napadlo ho namalovat si do rozštěpu mezi oběma nosy třetí oko. Je pravděpodobné, že nikdo z návštěvníků poutě nevěděl, jak to s Billovýma očima je doopravdy. Ve skutečnosti neměl oči tři, nýbrž jen jedno, protože na pravé oko neviděl. Ward Hall Billův vzhled jednou popsal následovně: „Vypadalo to, jako kdyby ho někdo udeřil do obličeje sekerou.“

Oblíbený showman

Bill získal úspěch a spolupracoval s různými představeními. Protože byl negramotný, jeho šéfové ho často zneužívali a nedávali mu tolik peněz, kolik by si zasloužil. Postupem času si ho oblíbili ostatní vystupující a začali dohlížet na to, aby Billa nikdo nešidil.

Reklama

Jeho nejlepším přítelem se stal Melvin „anatomický zázrak“ Burkhart. Burkhart svého kolegu naučil, jak se bavit s davy návštěvníků, dodal mu sebevědomí, a dokonce ho naučil číst. Bez nadsázky tak změnil Billův život. Bill si vystupování začal užívat, zejména díky vědomí, že lidé, kteří se mu dříve vyhýbali, nyní platí peníze za privilegium ho vidět. Bill se rychle stal hvězdou vystoupení a zbytek své kariéry strávil s uskupeními Slim Kelly a Whitney Sutton.

V knize Carnival od Arthura Lewise se Bill později vyjádřil následovně: „Žádné z dětí ani nikdo z učitelů se mi nedokázal podívat do tváře a moje máma s tátou neměli peníze, aby mi dopřáli soukromé vzdělání. Tak co jsem mohl dělat?“

Každý si zaslouží lásku

I když v počátku života strádal, štěstěna se na Billa nakonec usmála nejenom v profesním, ale i v osobním životě. Jeho dobrý kamarád Melvin Burkhart ho představil Mildred, ženě s aligátoří kůží, která trpěla vzácnou kožní chorobou zvanou ichtyóza. V praxi se to projevovalo tak, že Mildredina kůže byla bolestivě suchá a šupinatá.

Mildred byla o dvanáct let starší než Bill, narodila se již v roce 1901. Navzdory tomu se jejich přátelství brzy přehouplo v lásku a vzali se. Strávili spolu několik šťastných let, dokud Mildred nezemřela v červnu roku 1968 v důsledku astmatického záchvatu. Billovi to zlomilo srdce a vystupování se záhy přestal věnovat. Přestěhoval se do Gibsontonu na Floridě, kde zemřel 7. května 1975 ve věku 62 let.

Z chudáka boháčem

Ačkoliv se nikdy nestal milionářem, navzdory svým skromným začátkům si Bill později vedl finančně dobře. V 60. letech tak například vydělával 100 dolarů týdně, což by v dnešní době odpovídalo přibližně 800 dolarům, tedy zhruba 16 tisícům korun. Navíc dostával bonus v hotovosti, takže v pozdějších letech měl všechno, co potřeboval – dostatek peněz, aby se o sebe postaral, a ženu, kterou miloval.

Reklama
Reklama