Louis Cyr: Kam se hrabou novodobí siláci

Louis Cyr: Kam se hrabou novodobí siláci

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Louis Cyr, narozený v roce 1863 jižně od Montreálu v Quebecu, byl mužem, jehož neuvěřitelné síly předčily lidské pochopení. Jeho rodinné kořeny sahaly k farmářům a dřevařům, což pravděpodobně formovalo jeho genetický potenciál.

Jeho matka, Philomène Berger Cyr, byla sama výrazně silnou ženou. Louis si svou sílu začal uvědomovat již v mládí při každodenních aktivitách na farmě a při práci s dřevem. Jeho legendární síla však vyšla najevo až později v dospělosti.

Začátky a cesta ke slávě

Cyrův životní příběh obsahuje nespočet anekdot, ale jednou z nejznámějších je situace, kdy jako mladý muž údajně vytáhl zapřažený vůz z bahna, když se dostal domů ze práce. Tento údajný akt síly se stal pověstí a povzbudil okolí, aby si všimlo jeho mimořádné fyzické síly. Když se jeho rodina přestěhovala do Bostonu v roce 1878, začal zářit i ve světě silových soutěží. V roce 1881, ve svých 18 letech, vyhrál svou první soutěž siláků, kde hlavním úkolem bylo zvednout koně nad hlavu. Louis tuto úlohu zvládl s ohromnou lehkostí, a zahájil tak svou cestu k slávě jako nejvýraznější silák své doby.

Po vítězství v Bostonu žil Louis Cyr jako nomád, soutěžil v silových exhibicích a zároveň se živil různými pracemi. Jeho neobvyklá práce v policii byla zajímavostí, zejména kvůli jeho impozantní postavě, která se značně lišila od průměrného muže v USA v té době. Jeho neuvěřitelná síla a výkony však přitahovaly pozornost a brzy se stal známým po celé Kanadě a později i ve Spojených státech a Anglii.

Neuvěřitelné silové úspěchy

Cyr nejen zvítězil nad mnoha siláky té doby, ale také se stal známým pro své veřejné exhibice síly. V roce 1888 zvedl 1 604 kilogramů při back liftu, což bylo obrovské číslo, jež předčilo veškerá očekávání. Další významnou událostí byl jeho rekord v držení zádového závaží, kdy zvedl přes 4 000 liber (1 814 kg). Jeho síla a výkony překonávaly lidské možnosti a dávaly smysl novému měřítku toho, co je fyzicky možné.

Konec legendy

Naprostý vrchol Cyrovy slávy však byl poznamenán zdravotními problémy. Získal nemoci, které byly spojovány s jeho nezdravým životním stylem a nedostatkem pohybu. V roce 1906 se utkal se svým krajanem Hectorem De Carrie, který tvrdil, že on je nejsilnější muž v Kanadě. Louis se vypořádal se svým mladším soupeřem a zvítězil, avšak brzy poté oznámil konec své kariéry.

Reklama
Louis Cyr s manželkou a dcerou.
Louis Cyr s manželkou a dcerou | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Cyrův odkaz

Po smrti v roce 1912 zůstal Louis Cyr legendou ve světě silového sportu. Jeho úžasný život a neskutečné výkony byly předmětem mnoha biografií, knih a filmových adaptací. Jeho síla a dědictví žijí dodnes v paměti věrných fanoušků silových sportů.

Rekordy Louise Cyra: Zápisky o jeho neuvěřitelných výkonech

Louis Cyr, světoznámý silák, proslul svými neuvěřitelnými silovými výkony, které dodnes zůstávají nezaměnitelné a získávají obdiv sběratelů kuriozit, fanoušků čísel i profesionálních sportovců. A co vše během své kariéry silák zvládl? Tak třeba zvednout celých 247 kg malíčkem ruky, přetáhnout 4 tahací koně nebo na zádech zvedl plošinu, která vážila 1645 kg, což je mimochodem hodnota, která je srovnatelé s největším SUV od mladoboleslavské značky (Škoda Kodiaq).

Tyto úžasné výkony Louis Cyr demonstroval v průběhu své kariéry, což mu vyneslo pověst jednoho z nejsilnějších mužů v historii. O to více nám zůstává nad jeho schopnostmi rozum stát, když si uvědomíme, jak moc se s každým desetiletím neustále zlepšují jednotliví sportovci a posouvají hranice lidských možností. Cyr se stal legendou v době, kdy tréninkové možnosti byly značně limitované, v době, kdy nemohl brát steriody, nedisponoval sborem koučů a poradců, a přesto i dnešní optikou nezůstávají jeho výkony méněcenné.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama