Anglickou královnu zabila zatím nejtoxičtější směs, kterou kdy vědci zkoumali

Anglickou královnu zabila zatím nejtoxičtější směs, kterou kdy vědci zkoumali

Foto: Everett Collection / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Všeobecně se věří, že anglická královna Alžběta I. zemřela na otravu krve ve věku 70 let v roce 1603, pravděpodobně způsobenou škodlivou „maskou mládí“. Bledá kůže byla v alžbětinské Británii znakem bohatství a vyššího společenského postavení. Ale co ji opravdu zabilo?

Všeobecně se věří, že anglická královna Alžběta I. zemřela na otravu krve ve věku 70 let v roce 1603, pravděpodobně způsobenou škodlivou „maskou mládí“. Bledá kůže byla v alžbětinské Británii znakem bohatství a vyššího společenského postavení. Ale co ji opravdu zabilo?

Od renesance do 20. století musely nižší třídy pracovat venku, většinou jako zemědělci. Jejich kůže se tak na slunci zbarvila do zlatohněda. Ti, kteří byli bohatí, mohli zůstat doma mimo sluneční paprsky, popsal Daily Mail.

K vybělení pokožky byly použity různé látky, včetně ceruse: Venetian ceruse neboli benátská běloba bylo líčidlo používané během 16. století k dosažení bílého vzhledu pleti. Vyrábělo se z uhličitanu olovnatého, který sice funguje jako efektní bílý pigment, byl ale zároveň toxický. Olovo bylo jedovaté a hydroxid a uhličitan v kombinaci s vlhkostí v kůži vytvořily kyseliny, které ho pomalu požíraly.

Nejnovější výzkum

Profesorka fyziky a astronomie Fiona E. McNeillová se svým týmem z McMaster University v kanadském Hamiltonu provedla rozsáhlé testy, zda některé směsi make-upu umožňují vstřebání olova kůží. Bílé olovo se nemůže snadno vstřebat pokožkou, je toxické pouze při požití nebo vdechnutí. 

Pokud by však složení make-upu změnilo formu olova nebo změkčilo vnější vrstvu pokožky, mohlo by nějaké olovo difundovat (pronikat). To by učinilo tyto směsi make-upu jedovatějšími, popisuje sama vědkyně v článku na serveru TheConversation.com s názvem Umírání pro make-up: Olověná kosmetika trávila evropskou smetánku 18. století při hledání bělejší pleti.

Reklama
Herečka v současné verzi make-upu z 18. století. Fotka od mariesacha / Shutterstock

Není směs jako směs

„Náš výzkum ukazuje určité důkazy rozdílů v absorpci pokožkou, což znamená, že některé receptury byly toxičtější než jiné. Je možné, že některé mohly být bez problémů použity. Jiné, po kterých mladé ženy zemřely, byly pravděpodobně tak jedovaté, protože olovo se vstřebávalo kůží,“ vysvětluje McNeillová.

Výzkum zatím naznačuje, že většina receptů na make-up s bílým olovem pravděpodobně nezabíjela příslušníky společenské smetánky v 18. století tím, že by se vstřebaly přes kůži. Ale některé recepty byly toxičtější než jiné.

V jednoduchosti je smrt

„Nejtoxičtější směsí, kterou jsme dosud pozorovali, je velmi jednoduchá kombinace, již údajně používala anglická královna Alžběta I.: směs olova a octa! Tato směs prošla kůží v mnohem větším množství než u jiných receptur. To vyvolává otázku, jestli stojí za to znovu prozkoumat, zda některé zdravotní problémy Alžběty I. byly způsobeny otravou olovem, nebo je tato otrava ještě zhoršila," otevřela tak možnou debatu McNeillová.

Reklama
Reklama