Změna na jogurtech sníží plýtvání, tohle je nový trend
Jogurty jedné značky chtějí zamezit plýtvání, takže začala své výrobky označovat přesněji. Podaří se tím zachránit mnoho kelímků. Je to velmi užitečná změna, která ušetří peníze obchodům i spotřebitelům.
Jogurty bohužel patří mezi potraviny, které často vyhazujeme, když projdou. Někdy i bez toho, aniž bychom se přesvědčili, jestli je daný výrobek opravdu zkažený.
Často je totiž úplně v pořádku a my o tom ani nevíme.
Dvojí kvalita jogurtů
Kvalitu jogurtů můžeme rozdělit na dvojí. Jeden typ jogurtů je živý, který zraje v kelímku a má obecně mnohem delší trvanlivost než je uvedeno na kelímku. Právě proto, že je přirozeně konzervovaný jogurtovými kulturami a dále pracuje. Pokud se zkazí, pak nějakou výrobní chybou nebo „přezraje“.
Druhé typy jsou spíše jogurtové dezerty, kde kvůli chemickým úpravám na podporu trvanlivosti může dojít k tomu, že jogurt po době, která je na kelímku uvedena, již dobrý být nemusí. Rozhodně v něm ale, ani začerstva, nehledejte živé jogurtové kultury.

Ve Velké Británii změnili označování
Společnost ASDA oznámila zásadní změnu u více než poloviny jogurtů vlastní značky tím, že odstranila data spotřeby/ datum použitelnosti a nahradila je daty datum trvanlivosti, aby zákazníkům pomohla bojovat proti plýtvání potravinami v domácnostech.
U ovoce a zeleniny se někdy toto datum záměrně neuvádí, aby se zamezilo plýtvání. To jde u jídla, kde je vizuálně jasné, je-li ještě dobré, či nikoliv.
Kvalitu tedy ohlídá zdravý rozum a lidské oko.
Jak se v označování vyznat?
Datum použitelnosti
Nejzazší doba, kdy je třeba výrobek spotřebovat. Toto najdete na jogurtu, lahůdkách a jídle, které podléhá brzké zkáze. Po datu použitelnosti se již potravina považuje za závadnou. Některé řetězce odstraňují minimální trvanlivosti u svých čerstvých ovocných a zeleninových produktů, aby zákazníky povzbudil k tomu, aby se sami rozhodli, zda je daná potravina jedlá.
Datum trvanlivosti
Po uplynutí této doby již nemusí potravina chutnat tak, jak výrobce zaručuje, ale je nadále zdravotně nezávadná. Sušenky, nápoje, těstoviny. Jsou tzv. „prošlé“, ale lze je nadále prodávat.
Myslíte si, že to je krok správným směrem?