Záhadné chorvatské jezero, do kterého nikdo nedokáže hodit kámen

Záhadné chorvatské jezero, do kterého nikdo nedokáže hodit kámen

Foto: Sergiy Vovk / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Příroda si v chorvatském Imotski pohrála víc než kdekoli na světě. Město v dalmatském vnitrozemí, chráněné ochranným štítem pohoří Biokovo, nabízí dva přírodní fenomény – Červené a Modré jezero, které byly v průběhu let předmětem mnoha pověstí a legend.

Příroda si u chorvatského Imotski pohrála víc než kdekoli na světě. Město v dalmatském vnitrozemí, chráněné ochranným štítem pohoří Biokovo, nabízí dva přírodní fenomény – Červené a Modré jezero, které byly v průběhu let předmětem mnoha pověstí a legend.

K Modrému jezeru (Modro jezero) pod pevností Topana se můžete dostat pěšky, pokud jste v dobré kondici, a existují k tomu alespoň tři dobré důvody. Prvním z nich je koupání v jezeře, které poskytuje „50 odstínů modré“ s výhledem na okolní útesy, které si budete pamatovat do konce života. 

Druhým je pohled na víly, které se za svítání a při západu slunce nasávají krásu jezera – podle místní pověsti lidé nikdy nevkročili do nedaleké jeskyně Pohádek (Vilinska pećina). 

Třetí a poslední důvod se točí kolem sportu – Modré jezero každých pár let vysychá a Imotští využívají této příležitosti k tomu, aby si na jeho dně zahráli fotbalový zápas. Jezerní derby mezi „Vlkodlaky“ (Vukodlaci) a „Elfy“ (Vilenjaci) je v této oblasti ještě větší podívanou než finále Ligy mistrů UEFA.

Modré jezero u města Imotski. Fotka od Stepo Dinaricus / Shutterstock

Gavan, fotbal a víly

Červené jezero (Crveno jezero) se nachází přibližně kilometr a půl od Modrého jezera a je mnohem mystičtější a tajemnější. 

Reklama

Toto jezero je jedním z nejhlubších v Evropě a své jméno dostalo podle krajky červených skal, které ho obklopují. Jako by si nemilosrdné skály chtěly zachovat jeho krásu – na rozdíl od Modrého jezera se v Červeném jezeře nedá koupat, ani se k němu dostat bez kvalitního horolezeckého vybavení. Představte si Červené jezero jako uměleckou galerii pod širým nebem, kterou můžete obdivovat z dálky.

Děsivá vodní legenda

Před mnoha lety žil v oblasti Imotski velmi bohatý muž jménem Gavan se svou ženou Gavanicou a jejich dětmi. Měl vzhled člověka, ale jeho duše byla duší ďábla. Terorizoval své služebnictvo a místní obyvatele a jeho jediným zájmem bylo hromadění majetku. 

Aby se na vlastní oči přesvědčil o Gavanově aroganci, sestoupil anděl z nebe a jedné noci přišel do jeho paláce v přestrojení za žebráka prosícího o milodary. Tyranova žena Gavanica otevřela dveře a odmítla mu dát jídlo i vodu. Když se jí zeptal, zda se bojí božího trestu, arogantní zbohatlice odpověděla stroze: K čemu je mi tvůj Bůh dobrý, když mám svého Gavana? Přesně v tu chvíli si anděl svlékl otrhané šaty a vytáhl ohnivý meč. Vypukla prudká bouře a hromy zuřily jako divocí koně. Země se otřásla tak silně, že se rozevřela a hluboké díry, které nyní zabírají Červené a Modré jezero, pohltil rodinu Gavanů a celé jejich bohatství. Obyvatelé Imotskiho tvrdí, že křik Gavana a Gavanice je stále slyšet ze dna jezera, když fouká vítr bóra, a že zbytky jejich paláce lze vidět za pěkného počasí, kdy je voda klidná. 

Kromě této děsivé legendy se k Rudému jezeru váže ještě jedna zajímavá pověst – nikdo do něj nikdy nedokázal hodit kámen. Zkoušelo to hodně silných lidí. Zkoušeli se rozběhnout, použili speciální techniky hodů atd., ale nikdo nikdy neslyšel šplouchnutí…

Reklama
Zdroj článku:
Reklama