Nečekaný favorit v kuchyni: Tohle maso stojí pár korun, chutná skvěle a šetří vaše nervy
Vlastně je toto maso málo k sehnání, ale když už, zkuste ho. Možná si vzpomenete na retro časy, rozhodně ale ochutnáte něco, co vás možná velmi překvapí. Máme pro vás výčet zajímavých ingrediencí z řeznictví.
Dříve se zpracovávaly téměř běžně, donedávna se ledvinky stávaly noční můrou školních jídelen. Ano, hádáte správně, většinou půjde o vnitřnosti. Často je dnes v řeznictví kupují lidé pro domácí mazlíčky, například psy a kočky, ale někdy si je můžete upravit i sami pro sebe.
Základní orientace v chuti vhodnosti k vaření je tu.
Žaludky: do paštik i guláše
Jemné maso z kuřecích, kachních nebo krůtích žaludků se po důkladném očištění hodí do gulášů, do hustých polévek nebo do paštik. Mají jemnou chuť, o něco jemnější než játra, stále však trošku podobnou. Vyžadují však delší dobu úpravy. Proto se často předváří, například ve vývaru. Mají vysoký obsah železa a kolagenu.
Srdce: překvapivé grilování
Očistit je poměrně jednoduché, stačí odkrojit vrchní část. Další maso ze srdíček už je jemné, vhodné na jakoukoliv přípravu. Chuť je výrazná, játrová, ale nádherně obohatí například guláš, pečené směsi mas a hodí se i na grilování (zejména třeba vepřové srdce). Drobná kuřecí srdíčka použijete jako minutky se zeleninou, nebo také, k přípravě paštik. Obsahují Q10, koenzym, který ozdravuje naše buňky.
Ledvinky: klasické omáčky
Na přípravu jsou složitější, musí se odblanit a máčet v mléce, aby z nich vyšel zápach a močovina. Pak je lze připravovat jako minutkové maso nebo je použít do paštik či tlačenek. Lidé se dnou by se jim měli vyhnout, mají vysoký obsah purinů, které mohou vyprovokovat záchvat dny. Zadělávané ledvinky nebo ledvinky na smetaně jsou stále oblíbené.

Játra: Křehká minutka
Skvělý zdroj železa je báječný na cibulce, v guláši, jako minutka i řízeček. Mají extrémní obsah vitamínu A, takže se doporučuje je jíst jen jednou týdně. Upravena jsou doslova v desítkách vteřin.
Býčí žlázy: nepřekonatelné řízky
Obalované, smažené, dušené, jemné maso na minutky. Struktura je podobná kuřecímu masu a chuť až lehce máslová. Říká se o nich, že jsou velkým afrodisiakem. Nesmíme je přepéct, takže skutečně jen chvilička na pánvi.
Jazyk: Lahoda do zásoby a na ozdobu
Na úpravu je asi nejdelší, musí se vařit minimálně 3 hodiny. Tuhé maso pak změkne a strukturou připomíná jemnou svíčkovou. Výborné vařené do jemných omáček nebo na studeno s omáčkami, křenem, hořčicí. Takové maso „do zásoby“ na chleba. Parádně se krájí, takže vypadá velmi vzhledně i na obložených mísách.