Ájurvéda jako prevence

Ájurvéda jako prevence

Foto: marilyn barbone / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ájurvéda je u nas spíše známá jako alternativní medicína, která umí ulevovat od zdravotních problémů. Přitom ájurvéda tady byla mnohem dříve než naše medicína a naše západní medicína je tedy vlastně alternativní medicínou k ájurvédě.

Ájurvéda je kompletní věda o zdraví a nabízí nám spoustu možností při léčbě, ale především se zabývá prevencí. Indická ájurvéda nas tedy učí, jak o sebe a své tělo pečovat ve chvílích, kdy ho máme tendenci šidit, protože nám zrovna slouží dobře.

Základem je využití potravin a skladba jídelníčku. Více než kde jinde tady platí pořekadlo "jsme to, co jíme". Při přípravě se zde doporučují především teplá jídla doplněná o různá koření. A to již od snídaně.

Náš organismus je životním stylem, kterým vedeme velice zpomalený a syrová a studená strava ho může ještě více zatěžovat. Indická kuchyně je opravdu pestrá a vybere si z ní úplně každý. Pro ty, kteří chtějí jít touto cestou je tu ještě další dělení, které vám pomůže při volbě toho správného jídla. Ájurvéda rozděluje typy do tří skupin zvaných dóši.

1) Typ Vát

Tento typ je stvořený ze vzduchu a prostoru. Lidé Vát mívají často studené ruce a nohy, nemají rádi chladné počasí, jsou rychlí, přizpůsobiví, rychle se učí vše nové a mají velmi dobrou představivost. Mívají štíhlou postavu a hodně trpí na suchou kůži.

2) Typ Pitta

Reklama

Typ Pitta je stvořený z ohně a vody. Lidé Pitta mohou mít sklon k většímu pocení, mají rádi chladnou stravu a nápoje a stálá váha je pro ně charakteristickou.

3) Typ Kaf

Je tvořen vodou a zemí. Tento typ má velký sklon k přibírání a obezitě. Mívají hebkou a měkkou kůži, jsou spíše pomalí a velice vyrovnaní, mají dobrou fyzickou sílu, dobře spí a mají skvělou paměť.

Několik typů prevence podle ájursvédy

TEPLÁ VODA
Teplá voda je ranní startér. Můžete začít pozvolna, ale časem by jste se měli dostat na 500ml teplé vody každé ráno. Nastartujete si skvěle organismus a vaše tělo bude správně hydratované.

ŠKRABKA NA JAZYK A NOSNÍ KONVIČKA
Všichni si čistíme zuby a bereme to jako samozřejmost. Ale děláme tím jen 1/3 ranní hygieny. Po vyčištění zubů se naučte používat škrabku na jazyk, která odstraní všechen povlak, který by se jinak dostal s prvním jídlem přímo do žaludku. Nosní konvička je skvělým pomocníkem i v boji proti rýmě a alergiím. Pročišťuje a hydratuje nosní sliznici a odvádí vše škodlivé pryč.

POHYB
Ano pro někoho velice nenáviděné slovo, ale teď není myšlen pohyb tak, že musíte dřít hodiny v posilovně. Ranní pozdrav slunci, pár cviků jógy nebo alespoň ranní procházka poslouží velice dobře.

ČAJE A KOŘENÍ
Naučte se využívat sílu přírody pomocí různých druhů čaje a koření. Kurkuma, ashwahanda, tulsi a jim podobné vám mohou velice pomoci a jsou navíc opravdu dobré.

Ájurvéda je tou nejlepší prevencí a určitě není nijak násilná, aby si její umění neosvojil aspoň malinko každý.

Reklama
Zdroj článku:
Veronika Vencová
Reklama