Turi Miceli, jeden z prvních opravdu významných představitelů sicilské mafie. Obchod s citrusy a trochu víc

Turi Miceli, jeden z prvních opravdu významných představitelů sicilské mafie. Obchod s citrusy a trochu víc

Foto: Jean-Pierre Dalbéra / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Mafia, zločinecká společnost založená na omertě a zákonu cti. Nejdůležitějším prvkem těchto organizací byla rodina. Turi Miceli byl jedním z prvních představitelů sicilské mafie. Do světa zločinu mu pomohlo bohatství a obchod s ovocem.

Obchodování s citróny

Možná to zní jako vtip, nicméně právě citrónové sady daly základ systemizaci sicilské mafie.

V těchto sadech si mafie osvojila jedny ze svých prvních metod – vydírání či vymáhání výpalného. Obchodování s tímto ovocem se věnoval sicilský zbohatlík Turi Miceli, který své obchody prováděl ve městě Monreale.

Právě s jeho obchody započalo mafiánské vybírání výpalného, neboť v té době (přelom 18. a 19. století) byly citrusy vysokým ekonomickým výdělkem při vyvážení z Itálie do Evropy. Z tohoto důvodu bylo pro pěstitele citrusů důležité, aby bylo o úrodu dobře postaráno a aby nic nebránilo růstu.

Tento fakt byl převratný pro představitele sicilské mafie, neboť mohli začít hrozit vandalismem prováděným na citrusových sadech (poškozování stromků, pálení sadů či únosy statkářů), na základě čehož začali vydírat pěstitele a vybírat od nich výpalné za to, že se jejich úrodě nic nestane.

Jako jeden z prvních pěstitelů na tento způsob vymáhání doplatil Gaspar Galati, který se staral o zděděný sad v sicilské oblasti Uditore. Vzhledem k policejní korupci (skoro každý mafiánský „boss“ sloužil u policie, nebo u jiné stání složky) a zjevným spojením mafie s italským vládním systémem nebylo možné ustát nátlak a sílu mafiánské síly.

Reklama

Mafia byla velice přísná, avšak pokud někdo měl finance na to, aby si mohl výpalné dovolit, znamenalo to pro něj stoprocentní protekci proti problémům všeho druhu, neboť jiná ochrana nebyla – sicilské zákony a právní systém nebyly zrovna dostačující.

Mafiánské praktiky však občasně zahrnovaly i samotný prodej citrónů, neboť si tím mafie mnohdy zajistila zkratku k penězům, kterých bylo více než z výpalného.

Rozšíření citrusové mafie do USA

V roce 1893 se pro sicilské obchody s citróny objevil značný problém, v podobě citrusové konkurence z Floridy, která začala přebírat „vládu“ nad tímto ovocným trhem.

Na základě následného poklesu citrusového průmyslu, který v 90. letech 19. století nastal, se spousta Italů ze Sicílie přestěhovala do USA, což zahrnovalo nejen zbohatlíky, kteří chtěli s obchodem v citrusu pokračovat se stejným profitem jako doposud, ale také členy sicilské mafiosi, kteří se v Americe usadili.

Tito mafiánští imigranti postupem času přešli v Americe od citrónového výpalného ke způsobům, kterými vládnou doposud a podle kterých je všichni známe z filmů jako je Kmotr, Mafiáni či ze Sopranos – drogy, války mezi rodinami, násilí a vraždy.

Reklama
Reklama