Kvíz: Všeobecné znalosti jsou plus. Jak jste na tom vy? Odpovězte ano, nebo ne

Kvíz: Všeobecné znalosti jsou plus. Jak jste na tom vy? Odpovězte ano, nebo ne

Foto: Rawpixel / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Všeobecný přehled je rozhodně devízou pro každého jedince. Existuje mnoho lidí, kteří jsou ve svém oboru na špičce, ale chybí jim všeobecný přehled. Ti ztrácejí na svém kreditu.

Podnětné prostředí

Znalosti a informace získáváte již od dětství. Záleží na tom, v jakém prostředí se narodíte, zda jste obklopeni podnětným prostředím a vaši rodiče a blízcí se vám věnují. Pokud máte štěstí a ve vaší rodině a úzkém okolí se váš vývoj a rozvoj všestranně podporuje, máte nastartováno správným směrem. Pak už je postupem času na vás, jakou cestou se budete ubírat.

Informace ze škol

Mnoho informací získáváte již v mateřské školce, poté na základní škole, na střední škole a ti bystřejší a cílevědomější také na vysoké škole. Informace se neustále ověřují, opakují a nabalují. Jakmile v mozku dojde ke spojení a nalezení souvislostí mezi nabytými informacemi, většina z vás se zaraduje.

Ve školce

Znáte knihu, jejíž autorem je Robert Fulghum: „Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce“? Jsou zde postřehy a zamyšlení na různorodá témata. Nechybí laskavý humor a jemná ironie.

Co se naučíte ve školce? Zamyslete se sami a zavzpomínejte na své dětství.

Ve škole

Zde se naučíte základním dovednostem jako jsou čtení, psaní a počítání. Na druhém stupni máte přístup už ke znalostem všeobecným z mnoha oborů. Někoho zaujme spíše humanitní větev, jiného exaktní větev. Neméně důležitou součástí jsou i výtvarná, hudební i tělesná výchova.

Reklama

Vyzkoušejte si kvíz všeobecných znalostí.

Významní pedagogové

Sem spadají takové osobnosti jako je například Jan Amos Komenský, Jean Jacques Rousseau, Maria Montessori či Gustav Adolf Lindner.

Psychologické základy výchovy akcentoval František Čáda. Je zakladatelem české pedopsychologie. Zkoumal dětské kresby a dětskou řeč. Mezi jeho díla patří „Dětské kresby“, „Přehled studia dětské řeči“ či „Studium dětské řeči“.

Reklama
Zdroj článku:
Autorský text
Reklama