Dvoubarevná kočičí hlava: Záhada chimérických koček má překvapivé vysvětlení

Dvoubarevná kočičí hlava: Záhada chimérických koček má překvapivé vysvětlení

Foto: AnnaPh / Shutterstock

Aktualizováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

S kočkami je to trochu jako s miminky. Každý si myslí, že má nejkrásnější kočku na světě. Ale když se na to podíváte objektivně, Narnia, Venuše a další jsou opravdu výjimečné.

S kočkami je to trochu jako s miminky. Každý si myslí, že má nejkrásnější kočku na světě. Ale když se na to podíváte objektivně, Narnia, Venuše a další jsou opravdu výjimečné.

Narnia

U Narnie se barva srsti na hlavě rozděluje přímo uprostřed. Levá polovina jejího „obličeje“ je úplně černá a ta pravá šedá. Zvíře se sametovými tlapkami má také jasně modré oči. Její majitelka Stéphanie Jimenezová zveřejňuje fotky Narnie od doby, kdy byla maličké koťátko. Odkud se ta rozdělená tvář bere, není zcela jasné, ale má se za to, že je to „chiméra“. Jde o extrémně vzácný jev.

Želvovinová Venus (Venuše)

Další populární kočka (mimochodem s vlastním účtem na Facebooku) má polovinu hlavy černou se zeleným okem – druhou půlku s typicky oranžovými pruhy a modré oko. Jako želvovinové se označují kočky se srstí s unikátním typem zbarvení, nejedná se tedy o zvláštní plemeno. Zbarvení získalo svůj název podle toho, že připomíná barvu některých želvích druhů. 

Mnoho zpráv o Venuši hovoří jako o „chiméře“. V mytologii je chiméra mišmašové monstrum složené z částí různých zvířat. Kočičí chiméra je kočka, jejíž buňky obsahují dva typy DNA, způsobené spojením dvou embryí v jedno.

Reklama

Jak může takhle kočka vypadat? 

Profesorka Leslie Lyonsová z University of California, která studuje genetiku domácích koček, říká, že mezi kočkami chiméry opravdu nejsou tak vzácné. Ve skutečnosti většina želvovinových koček jsou chiméry. Výrazně strakatá oranžová a černá srst je známkou toho, že kočka má navíc chromozom X.

Ale kočky podle Lyonsové již mají dva chromozomy X, takže mohou mít srst bez dalšího X. To znamená, že Venuše nemusí být nutně chimérou. „Zjištění by vyžadovalo genetické testování. Se vzorky kůže z každé strany kočičí hlavy pak lze udělat otisk DNA. A na jedné straně těla by se DNA měla lišit od druhé.“

Další tajemno – jedno modré oko

Typické kočičí oči jsou zelené nebo žluté, ne modré. Modrooká kočka bývá obvykle siamská nebo jedinec s „hodně bílými místy na srsti,“ vysvětlila Lyonsová. Zdá se, že Venuše má na hrudi pouze bílou skvrnu, což Lyonsové k vysvětlení přítomnosti jednoho modrého kočičího oka nestačí. „Je tak trochu záhadou," uzavřela vědkyně.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama